Barcelona balcoanelor zglobii

barcelona-balconies-principal-apartment-barcelona-balcony1Dacă m-ar întreba cineva cum aș defini eu Barcelona, atunci aș spune că fără doar și poate orașul ăsta este marcat de balcoane. Dacă nu suferi de spondiloză cervicală în fază avansată, ai toate șansele să vezi ce stă spânzurat de fațadele atâtor clădiri frumoase ce marchează orașul ca niște bigudiuri bine implantate. Și mai ales, dacă ești cu nasul pe sus, s-ar putea să-ți asezonezi privirea pretențioasă cu un zâmbet mare cât toată gura. Căci nu e posibil să treci pe acolo, poate și în viteza mașinii, fără să te uiți la toate circumvoluțiunile ce podidesc exteriorul clădirilor, ca un fel de exoschelet care să-ți demonstreze de ce sunt în stare catalanii.

Și nu e clădire de 6 sau 8 etaje, cum multe sunt acolo, dar ce zic eu, oricare de la un cat în sus, care să nu-și afișeze cu mândrie și bucurie balcoanele. Barcelona seamănă din perspectiva balcoanelor cu un carnaval, în care nu câștigă clădirea cea mai frumos împopoțonată, ci orașul întreg, căci greu ai să vezi două construcții care să aibă balcoanele la fel. Și chiar dacă balcoanele ar fi fost făcute doar din fier forjat și tot ai să vezi o contorsionare măiastră și unică a fierului, care să dea fiecărei clădiri un aer unic. În Barcelona nu există două clădiri identice, pentru că pur și simplu nu există balcoane trase după același calapod, deoarece balcoanele sunt amprenta personală a orașului. Dacă ar fi să vorbești despre o clădire anume, atunci ai s-o poți ușor, pe îndelete individualiza prin balcoanele sale.

Făcute acum 100, acum 50, acum 20 de ani sau oricând, balcoanele sunt unicul ochi prin care Barcelona își privește trecătorii, fie ei localnici, fie ei turiști rătăciți. Și ca orice ochi, balcoanele trebuie întreținute, iar conjunctivita ținută departe, căci nu se cade să vezi balcoane infectate de cine știe ce viruși. Cât am stat cu gâtul sucit în sus, fie prin cartierele trase cu rigla pe vremea lui Gaudi, fie prin cele mai cosmopolite, de factură mai recentă, rar mi-a fost dat să văd balcoane lăsate să plângă, învinețite de nepăsarea oamenilor sau, mai rău, prăbușite în uitare. În ce mai rău caz, balcoanele suferinde, cele cu tencuiala afectată de trecerea anilor, dacă nu erau deja la reșapat, beneficiau de un corset, sub forma unui năvod, ce ocrotea integritatea și lor, dar și a celor ce se perindau prin zonă.

Fiecare fereastră trebuie să-și aibă balconul său așa cum fiecare sac își are petecul. De la balcoanele de câțiva centimetri adâncime, mai mult cu rol decorativ, până la cele pântecoase, arogante și pline de anvergură, nu ai să vezi multe ferestre neîncadrate în balcoane. În Barcelona să nu ai balcoane la ferestre e ca și cum ar fi fântâni fără de căldări. Așa ceva e de neconceput! Și din acest motiv, orice cădire din Barcelona fără balcoane e ca un ciung ce-și plânge nemișcarea, ca un pictor ținut în întuneric sau ca un Beethoven fără de simfonii. Ce s-o mai dăm la întors, fără balcoane Barcelona e ca viața fără dragoste! De aceea și zic, dacă ultima mea dorință aș rosti-o în Barcelona, ea ar suna astfel: vreau mai multe balcoane!

Și dacă balcoanele sunt moțul cel frumos din fruntea Cataluniei, de pe ele nu puteau lipsi steagurile catalane, ca niște tatuaje vii ce marchează credința localnicilor că pot oricând să se conducă singuri, așa cum de nenumărate ori au demonstrat-o în lunga lor istorie, de la Barcenona și până mai adineauri. Și mi se pare normal ca steagurile să stea la balcoane, ca o frumoasă demonstrație că simbolurile naționale pot trăi liniștite unele lângă altele: balcoanele și flamurile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s