Despre dialog

dialoguePractic dialogul și nu așa cum ar crede unii, arta de a spune ceva și apoi de a asculta ceea ce spune celălalt. Ăsta nu e dialog, ci o formă de a pălăvrăgi fără noimă, doar de a da bine în fața celorlalți. Dialogul este acea comunicare care se creează atunci când doi oameni competenți în arii diferite ajung în contact. Dialogul e acea explozie de idei ce se generează din atingerea a două lumi dezvoltate în dimensiuni total diferite. Dialogul e acea stare care te obligă nu doar să vorbești ci și să și absorbi ca un burete de mari dimensiuni perspectiva nouă pe care ți-o deschide cineva stăpân pe cunoașterea din alte domenii.

După mine fascinant nu e să cunoști oameni, nu e să bați locuri sau să mănânci și bei ceva ce nu ai mai cunoscut niciodată, ci să intri în contact cu alte perspective și asta nu se poate întâmpla decât atunci când cunoști oameni total diferiți de tine, cu o sete cel puțin egală cu a ta de cunoaștere. Și asta nu se poate întâmpla decât atunci când întâlnești un om cel puțin la fel de citit ca tine. Și când spun citit, nu mă refer la cărțile pe care tu le-ai citit, ci la domenii la care nici cu mintea nu te-ai gândit. Adevăratele idei nu le poți afla decât de la cineva care a decantat  cele mai banale idei după ce le-a trecut prin tomuri întregi de idei deja bine clădite. Adevăratele idei nu le poți afla decât de la cineva care-ți explică lumea dintr-o perspectivă atât de frustră încât simți că tot ceea ce știi nu e decât o picătură dintr-un ocean.

Uneori mi se întâmplă să întâlnesc asemenea oameni. Și de fiecare dată rămân siderat în urma lor deoarece conștientizez cât de mult mă ajută pe mine aceste momente să-mi decantez ideile și să văd axiomele mele dintr-o cu totul altă perspectivă. E răvășitor să constați că dialogul nu înseamnă schimbul de replici, ci asimilarea unor idei atât de bine structurate de către vorbitor încât să dea lumii tale interioare noi valențe imposibil de detectat altfel. Acesta e dialogul ce-mi place. E adevărat că-l practic rar, dar de fiecare dată simt că mă clădesc pe interior. Și e atât de bine!…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s