Un om puternic

citat-blaise-pascalGreu de spus, greu de găsit și mai ales greu de înțeles ce e ăla un om puternic. Mi-a luat ceva din viață să-mi dau seama că definiția omului puternic nu are nimic de-a face cu banii, cu posesiunile și nici măcar cu puterea, în orice formă ar fi ea. Nu! Un om puternic e acel cineva care și-a pierdut teama, frica, anxietatea, neliniștea. E acel cineva care nu se mai lasă impresionat de însemnele exterioare ale omeniei și trece la nivelul următor, cel al comunicării interioare, al introspecției.

Cel mai interesant mi se pare că asemenea oameni n-ai să găsești la capetele oricărei ierarhii, deoarece și unii și alții încă sunt marcați, măcinați de tot felul de neliniști, cei de prea sus, cum să nu piardă ceva din ceea ce au obținut, cei de prea jos, cum să adauge și ei măcar un lucru la panoplia goală de succese. Și de aici neliniștea lor, ce-i transformă în oameni care stau departe de eul interior și se războiesc cu ceilalți, pentru că oricine ar fi ceilalți, sunt cu siguranță cei care pun în pericol echilibrul instabil al succesului sau dizarmonia totală când nu ești împăcat cu tine.

Un om puternic nu-l vei găsi nicăieri. Omul puternic nu se arată, nu are nevoie de recunoaștere, nu are nevoie de apreciere deoarece știe că starea asta, specifică omului puternic, este unică și poate fi întâlnită la toți oamenii, cu condiția ca ei să se oprească din cursa asta nebună prin viață și să zăbovească un pic și cu ei înșiși. Și aici e tot secretul omului puternic. Ca să te oprești să stai nițel cu tine înseamnă să găsești în tine mulțumirea că exiști și mai ales să înțelegi ce ești și care ți-e menirea. Restul, de unde venim și unde ne ducem, omul puternic știe că e la fel la toți.

De aia și spuneam că suntem înconjurați de oameni puternici, doar că nu-i vedem, căci suntem prea prinși cu angoasa noastră existențială ca să vedem ce e dincolo de umărul nostru, adică în noi. Am cunoscut atâția oameni care au ratat ocazia să fie realmente puternici încât stau și socot că pentru a ajunge la acea stare trebuie să se producă un declic în fiecare din noi, atunci când constatăm că nu există drumuri bune sau drumuri proaste în viață, ci doar un destin. Destinul nostru, oricare am fi noi, oricare ar fi destinul.

Anunțuri

Un gând despre “Un om puternic

  1. Un om puternic este acela ce se ghidează în viața după principii sănătoase și acela ce își pune viața sîn faptele sale în slujba celorlalți.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s