Liderul care ne lipsește

“Dacă îi vorbeşti unui om într-o limbă pe care o înţelege, cuvintele tale vor ajunge la mintea lui. Dacă îi vorbeşti în propria lui limbă, cuvintele ajung la inima lui.”

Nelson Mandela

nelson20mandelaPur și simplu, în țara asta, e o lipsă profundă de lideri. Și aici mă refer la lideri politici. Nu știu cum se face, dar la noi s-a împământenit ideea că simplul fapt că ești în fruntea unor oameni, de la orice fel de organizație, până la un partid politic, tu ești un lider. Nimic mai fals! Liderul e acel om care dincolo de autoritatea dată de poziție, acționează, motivează, explică și direcționează pe baza realizărilor sale, pe baza capacității sale de a împărtăși și altora din ceea ce el știe, poate și chiar simte.

Mă uit la actualii lideri politici, de la toate partidele, fără nicio excepție, și mă iau cu mâinile de cap! Toți sunt o apă și un pământ. Toți au ajuns acolo prin manevre de culise, deoarece, nu-i așa?, principala calitate a unui șef de partid de la noi este șmecheria, sforăria, prieteniile, cumetriile, înțelegerile pe sub masă, astfel încât el să poată ajunge în fruntea bucatelor, deși nimic nu-l recomandă.

Mă uit la actualii lideri politici și nu aud nimic, nu-mi transmit nimic, nu-mi spun nimic. Pentru că niciun unul din ei nu are carismă, niciun unul dintre ei nu e nici măcar pe sfert orator. Pur și simplu când unul vorbește, fie Dragnea, fie Tăriceanu, fie Turcan, fie Nicușor Dan, nu simți nimic, pleoapa dreaptă nu ți se zbate, nu te oprești din  ceea ce faci, nu-ți ciulești urechile și, într-un final, nu-ți ridici capul să-l privești, pe el, liderul, cel care are puterea să-ți stopeze gândurile, să te ducă mental pe calea sa, să înțelegi care e punctul lui terminus și, într-un final, să-ți dea o motivație politică pentru gesturile sale.

Din păcate, nimic din toate astea nu se petrec. Toți, dar absoluți toți șefii de partide vorbesc ca niște funcționari care tocmai și-au dat jos mânecuțele albe, și-ai luat de pe ochi ochelarii și au lăsat din mână creionul cu care completează în neștire tot felul de acte, care mai de care mai neînsemnate și mai nenecesare. Asta e o cruntă realitate, pentru că nu poți crede, nu poți urma un om, nu-i poți îmbrățișa viziunea și accepta doctrina politică atâta timp cât niciunul dintre ei nu e credibil, nu e motivațional, nu are viziune, nu are și nici nu cunoaște nicio doctrină politică și, în esență, nu e deloc credibil.

Și e firesc să fie așa, deoarece orice persoană care îndeplinește toate condițiile enumerate de mine fuge ca dracul de tămâie de politică, știind ce guzgani rozalii, stacojii și brumării colcăie pe acolo. Pur și simplu politica a fost confiscată de tâlhari care fac tot posibilul să o discrediteze pentru a nu fi interesantă, seducătoare pentru cei ce-ar putea face din ea un mijloc și un scop de parvenire materială. Ca urmare, de fiecare dată când urmăresc vorba vreunui șef de partid nu fac decât să mă autoflagelez, pentru că e ca și cum aș asculta iar și iar, la infinit, aceeași propoziție, poate singura cunoscută de către acel politician, indiferent care ar fi acela, fie Dragnea, fie Tăriceanu, fie Turcan, fie Nicușor Dan: altă întrebare!, altă întrebare!, altă întrebare!…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s