Despre oameni și cuvintele lor

8486412781_c12766ceb4_mCred că voi deveni în curând mut! De fiecare dată când mai pierd un om, un om în care am crezut – și aici nu e vorba de dispariție fizică – mai uit niște cuvinte. Dacă mai pierd mulți oameni e clar că n-am să mai vorbesc deloc. Parcă aș depune un jurământ al tăcerii. Și asta e foarte ciudat căci eu am multe de spus, doar că simt cum mi se încleștează mintea. Da, mintea! Că eu gura pot să o deschid, dar nu mai iese aproape nimic din ea. Și, zău, dacă pot comanda minții!

Oamenii aceștia care mă dezamăgesc!… Au ei puterea asta asupra mea… Dar nu-i bai! E chiar foarte bine! M-aș putea exprima doar prin semne sau, mai simplu, prin mimică, mai ales că mi s-a spus că sunt foarte expresiv. O fi din cauza ridurilor de pe frunte. Și alea clar că nu sunt semne ale inteligenței. E doar bătrânețea. M-am tot gândit de ce nu mai îmi vine să vorbesc. E ciudat că nici nu mai știu răspunsul. Pe semne nici nu-l mai caut.

Mai ciudat e că după fiecare dezamăgire mă simt din ce în ce mai liniștit. Oare cei mai liniștiți oameni au cunoscut dezamăgirea supremă? Problema e că nici nu-i pot întreba. N-ar avea cine să-mi răspundă. Sper măcar că au chipul expresiv, așa ca mine sau chiar mai bine. Probabil că sunt buni pentru un muzeu al figurilor liniștite de ceară. S-ar putea citi pe fețele lor, mai ceva ca dintr-un text în braille…

Paradoxul e că tocmai oamenii care vorbesc cel mai puțin au cele mai multe lucruri de spus. Ciudată dilemă! Probabil de aia se înțeleg ei atât de bine prin semne. Și-au dat seama cât balast există printre cuvinte. Dar așa e probabil în viață. Vorbești mult când n-ai nimic de spus și taci când e momentul tău și alții te privesc într-un mod nerăbdător. Ce ironie!… măcar acum, după atâtea cuvinte, te poți asculta pe tine… fără cuvinte.

6 gânduri despre “Despre oameni și cuvintele lor

  1. Cuvintele sunt expresia vie a ceea ce suntem cu adevărat. Tăcerea este un dar pe care îl capeți cu timpul…E bine sa fii mai econom în cuvinte și sa înmagazinezi esențialul în vorbe putine.Nimeni sa nu te poata face sa taci ..Pentru ca atunci ai pierdut bătălia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s