Primul meu pom

cx1275-05_altpic_1Da! Deși pare ciudat am avut și eu un pom. Numai bun pentru Moș Gerilă sau Moș Crăciun! Pe vremea aia, venea mai ales Gerilă. Și era un frig în casă… Noroc cu reșourile puse în funcțiune în fiecare cameră. Era ca și cum am fi avut vatră, pe care bogații o numesc șemineu. Nu știu de ce, nici atunci, ca și acum, nu-i aveam la inimă. Pe bogați, firește. Dar parcă vorbeam despre primul meu pom. Da! Așa e! Am avut și eu un pom.

Îmi aduc aminte ca acum, că undeva, în octombrie, mama a intrat pe ușă cu o cutie în care se afla un pom de sărbători, din acelea, de plastic. Pe vremea aia nu prea putea mama să promită că ne va cumpăra nu știu ce jucărie sau ce prăjitură, deoarece pe lângă problema banilor mai era și cea a procuratului. Așa de bine erau aprovizionate magazinele din sistemul socialist încât dacă intrai într-un magazin nu știai cu ce ieși afară, deși, de cele mai multe ori te reîntorceai cu plasa goala. Vorba lui Dem Rădulescu: eram cu plasa în mână și nu știam dacă mă duceam sau mă întorceam de la piață.

Într-un asemenea context macroeconomic de incertitudini plin, orice intrare a mamei pe ușă se putea solda oricând, deși destul de rar, cu vacarmul veseliei spontanee. Între timp mi-am cam pus spontaneitatea sub oboroc, semn că prea puțini oameni intră pe ușa vieții mele așa cum sunt, adică spontani. Iar divaghez și iar trebuie să revin. Ce nărav am și eu! Pe vremea aia nici nu știam ce surprize ne făcea mama, deoarece, biata de ea, nici ea nu știa ce va găsi la vreun magazin, în cazul în care avea și bani.

După ce combustia fericirii materiale, sub formă de brad, a fost consumată cu nesaț de către mine, am trecut la despachetarea cutioiului de carton pentru a scoate la lumină bradul de un metru, spre a-l asambla ca pe un joc lego. Iată că și eu am avut parte de lego, chiar dacă nu era făcut în Danemarca, ci mai acana, la noi, la România. Țin mine, tot ca acum, cât de înfrigurat am pus pe stativul greu de plastic, firul gros de fier pe care am așezat una după alta bucățile de plastic ce compuneau trunchiul chimic al brăduțului meu. Apoi am așezat fiecare ramură, dându-i un aspect de tufă bine ticluită.

Când bradul a fost gata am început să-i anin globurile și pe vremea aia toate globurile erau frumoase, căci doar din sticlă se făceau. Nu pot să le uit mai ales pe cele roșii, care dădeau sufrageriei noastre un aspect de poveste neterminată a fraților Grimm, adăugită de mine pe structura de plastic a bradului. Într-un final, când nu mai aveam ce să aștern pe brad, l-am așezat lângă televizor, un vânjos produs românesc, cu diagonala de 44 de centimetri, care reproducea într-o vastă paletă de griuri toate culorile pământului. Restul era doar imaginația mea.

Și astfel, într-o seară de octombrie, am gătat bradul de Crăciun, așteptând nu atât venirea Moșului ci a magiei iernii, privind la el sau la televizor, atunci când era program, iar nopțile, înainte de culcare, pe geam, în așteptarea primilor fulgi care să mă teleporteze direct în iernile din poveștile și povestirile ce mi-au încântat copilăria și bradul meu de plastic.

Reclame

Un gând despre “Primul meu pom

  1. Frumoasa povestea pomului 😉 macar avea globuri adevarate si frumoase! Ce mult imi lipseste bunul gust din magazine.. e un „Dragonu Rosu” absolut in toate magazinele de decoratiuni. Noi in familie tot timpul am considerat Sarbatoarea Craciunului ca fiind una sacra, asa ca faceam decoratiuni pentru noi si pentru restu` satului!
    Stiu ca vorbim de perioade diferite, dar si noi strangeam hartiile lucioase de la bomboane (staniolul) ca sa facem stele sa lipim pe felicitari 🙂 azi am o mare gramada de ustensile sau accesorii, dar avantul din copilarie.. se rataceste prin munti de obicei :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s