Impostorul

LiarDe puțin timp mi-am îmbogățit panoplia de tipologii umanei cu una nouă: impostorul. De altfel, eu nici nu credeam că există așa ceva. În cel mai rău caz credeam că pe lumea asta există doar farsori, șarlatani, escroci și mincinoși de drumul mare, dar impostori, nu. A fi impostor îți cere câteva calități imbatabile: să ghicești mereu din ce parte bate vântul, să ai o vagă idee de interesul general, să cunoști resorturile interioare ale psihologiei umane și să-ți pui zilnic pe tine haina groasă a preocupării.

De puțin timp am început să mă pricep și la impostori. Ideea e că nu e mare lucru de capul lor și din acest motiv sunt niște lași cu patalama la mână și asta pentru că e greu să poți minți pe toată lumea și, acum citez din dicționar, să îți arogi o falsă identitate și competență, vrând să pari ceea ce nu ești.

Impostorul, prin definiție, e o persoană permanent îngrijorată, stă mereu cu ochii în patru, e într-o pândă continuă, deoarece din orice parte poate veni cineva care să provoace o catastrofă, dovedind tuturor că regele e gol. E greu să stai tot timpul cu garda sus, mai ales când știi că nu ai pe ce te baza, de aceea impostorul aruncă fumigene, pentru a distrage atenția, minte mult și evită pe cât posibil confruntările care l-ar arăta în adevărata lui lumină.

Dacă ar fi să recunosc o calitate intrinsecă a impostorului, atunci aceea e cunoașterea în amănunțime a ființei umane. Înșurubându-se în viață, el cultivă slăbiciunile celor puternici, deturnându-le, poate, bunele intenții spre interesul lui personal. În general, un impostor nu știe nimic, decât frânturi din diferite lucruri, pe care le repetă mimând competența în fața oricui simte el că ar putea reprezenta o amenințare sau o oportunitate.

În general, un impostor fuge de cei care sunt experți în domeniul lui de activitate deoarece orice confruntare i-ar putea fi fatală. Și tocmai din acest motiv face tot posibilul să-i îndepărteze din calea lui, folosindu-se de calitățile lui incontestabile de lingușire, de a fi util în orice situație, deși impostorul nu se pricepe la nimic.

Un impostor va avea întotdeauna un răspuns pentru orice situație, chiar dacă acea situație nu s-a petrecut încă, deoarece știe că prin explicații poate îndepărta orice bănuială ce ar plana asupra sa, aruncând-o tot timpul pe umerii altora sau a lumii în general.

De aceea, m-am tot întrebat de ce mi-a scos Dumnezeu în cale un impostor. Acum cred că încep să întrezăresc răspunsul. Nu pot înțelege resorturile ascunse ale oamenilor dacă nu am de-a face cu cei mai fățarnici oameni de pe fața pământului, impostorii. Puteam trăi și fără să cunosc vreun impostor. Dar dacă-i musai, cu plăcere!

Reclame

4 gânduri despre “Impostorul

  1. sunteti specialist in toate domeniile si sunteti in masura sa spuneti cine la ce se pricepe? …. sau specialist in impostori? …ce va recomanda pentru aceasta definitie? …. numa zic ca un om nu e creatia altui om… sau e? si daca e …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s