Oameni și cărți

oameni-si-carti_8f2b2a7c59662cOamenii și cărțile îmi sunt schiuri. Problema e că nu am bețe și din cauza asta mă las când pe una, când pe alta, cu alte cuvinte când pe oameni, când pe cărți. Bețele mi-ar fi mentorii, dar ia-i de unde nu-s, căci Dumnezeu te-ncearcă mai abitir decât orice om, decât orice carte. Și mă las atât de puternic, adică mă azvârl, încât nu mai știu cum să-mi schimb greutatea pe celălalt picior. E ca un ping pong pe care-l fac în viață între oameni și opera lor fundamentală, cărțile.

Oamenii și cărțile sunt stâlpii mei de sprijin. Mă simt ca sub o arcadă, ca sub un arc de triumf atât de viu încât permanent el își schimbă forma, pe măsură ce cunosc mai multe despre oameni din cărți și-mi dau seama că mai am atâtea de învățat referitor la oameni, adică la mine.

Oamenii și cărțile deoarece mă reped de fiecare dată la cărți ca la un prospect de produs, ca să înțeleg mai bine cu ce oameni am de-a face și de fiecare dată mă uit la oameni ca și când n-aș fi citit niciodată vreun pliant al cunoașterii umane, adică al cunoașterii de sine.

Oameni și cărți deoarece de fiecare dată când citesc o cartă bună – și-n ultima vreme ajung să citesc din ce în ce mai mult și poate mai bine – ochii nerăbdării mă-mbie după o nouă carte și spre alți oamenii. Cu oamenii e ceva mai greu deoarece ei nu-și dau seama cât de buni sunt, deoarece au tot timpul senzația că nici nu știu cine sunt, deși asta de mult e scris în cărți.

Oameni și cărți deoarece tot ceea ce era de spus s-a scris și tot ce era de înțeles au simțit-o alții înainte. Noi acum nu face decât să urcăm muntele lui Sisif – Muntele Tabu – dar noi nu știm asta, deoarece fiecare om o ia de la capăt și asta întrucât cunoașterea nu se transmite genetic ci doar prin educație.

Oameni și cărți deoarece oricât de mult m-aș fi dezamăgit de unii oamenii, întotdeauna există unele cărți care să mă readucă cu picioarele pe pământ din adâncurile ființei mele. Și asta pentru că mai sunt atâtea de aflat, ce alții au vibrat înaintea mea, încât fiecare lucru nou pentru mine vine cu a-ha-uri vechi, de mii de ani, adnotate cu grijă pe fila vieții mele și simt, așa, că nu mai disting nimic între oameni și cărți, pentru că totul e în oameni și cărți.

7 gânduri despre “Oameni și cărți

  1. Și nu numai…sunt și trăiri, sentimente, experiențe de viață pe care, dacă nu le-ai cercat pe propria piele, iei învățătură de la ele, no? Apoi, îți îmbogățește vocabularul, te corijează pe ici, pe colo….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s