Iubirea

citat-blaise-pascal-fw_Din clipa în care am putut să-mi pun primele întrebări, m-am gândit dacă omul e iubire sau rațiune. Acum, după un pic de viață trăită, după o fărâmă de lume cunoscută și după câteva cărți citite tind să cred că omul este doar iubire sau doar iubire care-și folosește inteligența pentru a se satisface pe sine însuși. Nimic mai mult, nimic mai simplu! Omul e doar iubire. Restul nu sunt decât instrumente pe care omul le folosește pentru a-și potoli iubirea. Iar iubirea asta a lui e nesățioasă rău de tot.

Am tot crezut, am tot sperat, m-am tot iluzionat că omul, în calitatea lui de ființă cu inteligența cea mai mare, se va folosi de deșteptăciunea sa pentru a-și rezolva problemele, dar mai ales pentru a-și pune sub căpăstru iubirea. Dar nu cred să fie așa pentru că omul nu face decât să se lase subjugat de iubire: iubirea de sine, de bunuri, de aproapele său, o iubire fără discernământ, care doar cere să fie satisfăcută, iar omul căută prin inteligența lui soluții ca să-și ostoiască iubirea.

Până și cel mai prost om de pe fața pământului dispune de o inteligență superioară oricărui animal, dar asta nu înseamnă că acesta este capabil să se controleze pe el însuși, pentru a nu face excese de orice fel. Pur și simplu indiferent cine este: geniu sau prost făcut grămadă, omul va trece prin filtrul emoției totul și-și va folosi inteligența pentru a ști ce să facă, dar mai ales cum, cu emoția.

În loc să ne folosim inteligența pentru a iubi ceea ce ne înconjoară, cu sau fără suflet, cu un pic de măsură, ne aruncăm de fiecare dată în brațele iubirii, crezând că aceasta ne va vindeca unica rană fără de leac, și anume faptul că existăm. Iubirea e reacția noastră instinctuală generată de faptul că existăm. Se pare că trăim prea puțin ca să înțelegem de ce suntem și de aceea ne aruncăm în iubire, ca să nu fim singuri, ci înconjurați de noi înșiși, de bunuri materiale sau de aproapele nostru. Aștept momentul în care iubirea va lăsa un pic rațiunea să gândească de capul ei.

Reclame

3 gânduri despre “Iubirea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s