Gândul cu care îmi închei ziua

De curând am fost întrebat cu ce gânduri îmi închei ziua. Am răspuns fără să stau o clipă în expectativă, că rememorez doar lucrurile care au mers bine. Cum așa? Chiar nu mă gândesc la ce n-a mers? Nu, i-am replicat! N-ar avea niciun rost! E chestie de alegere. Dacă m-aș gândi la ceva ce n-a mers, ar însemna să mă umplu de gânduri negre. Și eu nu vreau să-mi tăbăcesc sufletul cu eșecuri. Ce energie aș avea a doua zi? Cum aș putea lua lumea în piept dacă m-aș gândi la ceva ce nu știu să fac bine?

Mă concentrez doar la calitățile mele. Calitățile sunt acele caracteristici cu care am fost înzestrat și pe care dacă nu le-aș folosi, aș fi condamnat să duc o viață de râmă. Cum se poate să am calități, dar eu să-mi bat capul cu defectele mele, cu punctele mele slabe? Toți avem defecte, tot așa cum toți avem calități. Diferența în viață o face, din păcate, atenția exagerată pe care o acordăm defectelor. Pornesc de la convingerea că nu le poți avea pe toate, că suntem plini de cusururi, dar cu siguranță fiecare din noi are o trăsătură formidabilă, pe care dacă am folosi-o, ne-am face viața mai ușoară.

Prin urmare, nu mă interesează punctele mele slabe. Să fie acolo! Să existe! Dacă m-aș ocupa de ele, m-aș frustra până la Dumnezu și înapoi, deoarece, dacă m-aș opinti să le transform în calități, aș eșua lamentabil, precum cineva care încearcă să devină expert într-un domeniu în care nu are chemare. Asta adună o mare frustrare și-l face pe om să nu se bucure de realizările sale.

Eu nu-mi doresc să devin un om mai bun și nu-mi doresc să le fac pe toate. Eu vreau doar să-mi folosesc cât mai mult calitățile. Dacă reușesc asta, restul vine de la sine. Marile satisfacții le ai atunci când faci cu plăcere un lucru. Și asta se poate întâmpla doar dacă te dezvolți în direcția în care ai chemare. Restul nu e decât o luptă cu tine însuți din care tu ieși cu siguranță învins.

Așa că, indiferent cât de mici sau mari îmi sunt succesele dintr-o zi, eu tot cu ele îmi închei ziua, pentru că nu poți avea satisfacție mai mare decât dacă faci ceea ce-ți place. Restul e muncă în zadar.

8 gânduri despre “Gândul cu care îmi închei ziua

    1. Nu e cazul meu. Eu vorbesc despre mine, nu despre alții. Nici dacă aș fi psihiatru n-aș vorbi. Chestie de gusturi, dar și de principii…

    1. Nu există rețete, există doar oameni 🙂 Cum ajung ei la asta, depinde de experiențele fiecăruia în parte și tocmai de aia nu cred în soluții valabile în cazul mai multor oameni.

  1. Sunt perfect de acord cu tine! Pe mine m-a inspirat o postare de-a Elizabethei Gilbert in care spunea ca in fiecare seara scrie pe o foita lucrurile pentru care e recunoscatoare si care i-au facut ziua mai buna si o pune intr-un recipient. La sfarsit de an, le citeste. Mi se pare genial, iti da un vibe perfect pentru vise frumoase chestia asta 🙂 Mi-a intrat si mie in rutina acum, si chiar daca nu am timp sau energie sa le scriu, mi le enumar mie. Prin exercitiul asta de gandire pozitiva ajungi sa-ti dai seama care sunt, sau ar trebui sa fie, prioritatile in viata ta 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s