În căutarea stăpânului pierdut

caricaturaBăi, nu știu alte popoare cum sunt, dar mie, ca să-l parafrazez un pic pe Creangă, și-n titlu pe Proust, îmi crapă obrazul de rușine când vine vorba de al nostru. În doar o lună de zile, ambasadorul SUA la București s-a văzut cu 3 premieri români. Oare ce i-or fi spus fiecare din ei? Presupun că ambasadorul american e deja plictisit și un pic rușinat de slugărnicia noastră. Oare și ambasadorul nostru la Washington se vede de 3 ori pe lună cu Obama? Că eu așa am înțeles că se procedează în diplomație. Se aplică regula reciprocității și a egalei reprezentări. Stai că vine 4 iulie și să vezi atunci ce buluc de politicieni români o să dea iama prin curtea ambasadei americane. Sper ca toți să-și pună pozele de acolo pe Facebook, să vadă și Obama ce slugi are în România.

De unde atâta umilință la poporul român? De ce trebuie să ne facem spatele covrig și să deschidem ușile marilor cancelarii cu capul? Avea dreptate Vâșinski, reprezentantul lui Stalin la București, când spunea că românii nu sunt un popor, ci o profesie. Cred că și străinii se crucesc când văd în ce hal de umilință ne prezentăm în fața lor. Mai-mai că ne-ar exporta un pic de demnitate. Moca! Doar că noi nu prea avem ce face cu ea.

Dar istoria umilinței la noi e lungă și se pierde în negura timpurilor. Rușii ar trebui să-și fi învățat lecția, încă din 1701, când Brâncoveanu l-a trădat pe Petru I, în bătălia de la Stănilești, pe Prut. Cu acea ocazie – prima întâlnire față în față, între ruși și români – Brâncoveanu „a uitat” să-i trimită lui Petru I trupele promise. De unde să știe bietul Petru că Brâncoveanu juca la 3 capete? Adică voievodul nostru se dădea bine cu stăpânul lui din acel moment, turcul, și negocia pe la spate și cu rusul și cu habsburgul. Oare ce brașoave le debita Brâncoveanu? Lui Petru îi spunea că e frumos ca limba rusă? Porții îi zicea că e sublimă? Habsburgilor le șoptea că s-a îndrăgostit de melodioasa limbă germană? În fine…

Prin ce fac analfabeții aceștia din politică se accelerează procesul de reabilitare totală a lui Ceaușescu. Ar trebui actualii auto-declarați politicieni să pună mâna pe o carte de istorie și să vadă că Ceaușescu a fost primit la cel mai înalt nivel de 2 președinți americani, în timp ce ei se văd doar cu femeia de serviciu de la Casa Albă, care le spune să se descalțe la intrare, că ea tocmai a dat cu mopul. Și ai noștri se execută și se simt importanți că i-a băgat totuși cineva în seamă la Washington. Halal!

Cu așa politicieni nu mă mai miră că nu dă nimeni două parale pe noi în politica externă. Noi nu știm decât să ne căciulim și să pupăm papucii celor care sunt mai marii lumii. În anul 2015 situația din România este la fel cu cea de dinainte de 1859. Culmea! Legile românești nu se aplică americanilor. Dacă vreun american comite la noi o crimă, un viol sau vreun accident, el e judecat de autoritățile americane. În timp ce bulgarii cu ceafa groasă, când au negociat, au uitat să stea în genunchi și au dreptul să-i judece pe toți americanii care-și fac de cap prin țara lor.

Și acum, dacă stau strâmb și judec drept, tind să cred că Ceaușescu a fost o excepție care confirmă regula. El nu a fost român, altfel nu ar fi negociat de la egal la egal cu toții marii lumii. Noroc cu actualii politicieni care confirmă teoria lui Vâșinski. Suntem și noi buni la ceva… la profesii. Iar profesia noastră de bază e să fim într-o continuă căutare a stăpânului pierdut. Am avut mulți de-a lungul timpului și tocmai din acest motiv ne e așa de greu să-l găsim pe cel mai bun. Facem o ediție specială a Vocii României sau Te cunosc de undeva, la o adică. Dar nu ne dăm noi bătuți. Până la urmă o să-l găsim pe stăpânul perfect și promitem să nu-l mai pierdem niciodată!

Reclame

2 gânduri despre “În căutarea stăpânului pierdut

  1. Reblogged this on Tolsto and commented:

    Sper să nu se destrame Uniunea Europeană, că altfel iar trebuie să o luăm de la capăt în căutarea altor stăpâni. Și noi am cam obosit. Doamne ajută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s