Despre respect

Sub masca asta a mea – de intoleranță crasă – sunt mereu atent la ceea ce aud în jurul meu, la ceea ce se spune despre diverse persoane. Dacă cineva își imaginează că mă obosesc să ascult bârfe, șmenuri, șușanele se înșală amarnic. Nu mă interesează despre ceilalți decât lucruri pe care le pot considera exemple. Și punct! Prin urmare aud oameni care se plâng că o persoană sau alta nu manifestă destul respect față de ele. Că deși se fac toate eforturile, acea persoană – sau oricare alta – le ignoră într-un mod jignitor.

Dar oare de ce ne dorim noi să fim respectați mai de toți oamenii care ne înconjoară? Bunăoară eu, recunosc cu mâna pe carnetul roșu de partid, că nu respect pe oricine, sau mai bine zis, nu manifest interes pentru oricine și din acest motiv, din cauza lipsei interesului, ceilalți trag concluzia că nu îi respect. Păi să o luăm metodic. Când anume ne-ar respecta cineva? Atunci când există o compatibilitate între noi și acea persoană, când avem valori comune. Dacă aceste valori lipsesc, mi se pare firesc ca niciuna dintre părți să nu manifeste interes pentru cealaltă.

Mi se întâmplă și mie, și chiar de multe ori, să nu fiu băgat în seamă, să fiu tratat ca o parte neglijabilă. La început mă enervam, făceam clăbuci la gură. Apoi am intrat într-o fază de reflecție, întrebându-mă care e cauza și astfel am descoperit că augusta mea persoană nu e interesantă pentru toată lumea. Dacă pentru unele persoane sunt un om excepțional, pentru altele – și nu puține – sunt dovada vie a existenței imposturii, a mediocrității devenită etalon a prostiei.

În timp am ajuns să mă împac cu gândul că unii nu dau două parale pe mine. Și mi se pare firesc. Suntem atât de diferiți, atât de concentrați doar pe o parte mică a lumii, încât dăm cu piciorul cunoașterii unor oameni cu adevărat excepționali. Asta e! E imposibil să fii capabil să-i citești pe toți și să-ți dai seama cine merită atenția ta și cine nu. Tocmai pornind de la această concluzie am ajuns să nu mă mai oțăresc când sunt rejectat ca o piesă stricată. Am ajuns să accept ideea că pentru unii nu reprezint nimic, în timp ce pentru alții sunt o jignire adusă noțiunii de om.

Și atunci pentru ce atâta frământare, atâta energie irosită când o persoană ne ignoră? Oare nu stă la latitudinea fiecăruia dintre noi să decidem cu cine să stăm de vorbă și cu cine nu? Eu cel puțin mă împac cu gândul că acea persoană are un sistem de valori diferit de al meu și acest lucru mă face să o accept așa cum este. Poate de aia nici nu țin neapărat să fiu respectat. Iau de la fiecare ce e mai bun – din punctul meu de vedere, firește – și ce nu pot să fac, îmi spun că nu sunt capabil să înțeleg. Și oricum ar fi, sunt sigur că tot va fi cineva care va sta de vorbă și cu mine și, cât de cât, mă va respecta. Și asta e suficient.

Anunțuri

7 gânduri despre “Despre respect

  1. In goana dupa respect se pierde identitatea. Mai putin respect, inseamna mai mult Eu. Echilibrul intre ele inseamna plictiseala, cred, habar nu am, zic. 😛

  2. Ma indoiesc sa existe mai multe sisteme de valori, poate ca rapoortarea la ele sa fie alta, insa aceste valori sint perene…. Oamenii in schimb sint afiliati diferitelor valori, asa cum le inteleg ei, mai bine ori mai putin bine, as zice ca aici perversitatea firii noastre omenesti are rolul hotaritor. De ce multi indivizi isi consacra intreaga viata in incercarea (esuata de la bun inceput!) de-a demola din temelii un autor, un curent, o teorie?! Mai mare irosire a valorii reale a unui individ decit asta, nu am intilnit! Pe de alta parte este de-a dreptul fara rost sa devii partizanul inflacarat al uneia din partile atacate de acesti indivizi (numarul lor este de-a dreptul de necrezut! Cita lume se consuma haotic sa demoleze ceea ce nu corespunde „valorilor” la care ei se inchina!)

  3. Hmm.. Ma gandesc ca in multe cazuri, ca cele pe care le descrii, lumea confunda politetea cu respectul. Doar pentru ca cineva nu te place / nu il placi, nu trebuie sa fie neaparat o situatie negativa (decat daca e ceva negativ), se poate naviga la nivelul respectului fata de altul ca om.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s