Omul nou

Aud, fără a fi surprins deloc, cum că un număr din ce în ce mai mare de tineri, care se prezintă la interviurile de angajare, sunt foarte prost pregătiți, ba mai mult, unii din ei nici măcar nu mai catadicsesc să se prezinte. Pur și simplu, după ce trimit CV-ul, se răzgândesc, dar nu anunță pe nimeni. S-or fi gândit că nu merită efortul sau că ar deranja angajatorul dacă i-ar comunica sucirea lor. Spuneam că nu mă surprinde, ba chiar că mi se pare absolut normal că se întâmplă așa. Odată ce am trimis la groapă învățământul de masă, ce așteptări mai putem avea? Valoarea unei generații este dată de nivelul pregătirii de care s-a bucurat.

Ultimii 25 de ani au stat sub semnul falimentului din învățământ. Salariile microscopice ale profesorilor, subfinanțarea oricărui proiect demarat acolo nu puteau avea drept consecință decât aruncarea pe piața muncii a generații și generații de analfabeți patentați. Patentați deoarece azi aproape oricine se poate lăuda cu o diplomă de liceu sau facultate. Sunt generațiile pline de atestate, dar care nu sunt în stare de nimic. Sunt generațiile care nu au cunoscut dictatura, dar nici nu știu să aprecieze libertatea. Sunt generațiile care nu au cunoscut privațiunile economice, dar nu dau doi bani pe viitorul propriei țări. Atât de mult a scăzut calitatea încât o persoană care înainte de 1989 putea jindui cel mult la o școală de maiștri, azi se fălește cu un doctorat în drept și unul în stâng. Dar ce mă privește pe mine?…

Valorile certe se selectează din marea masă care beneficiază de condiții cel puțin decente de educație. Cum în învățământ au mai rămas dintre cei valoroși doar cei care au intrat acolo înainte de 1989, deoarece puțini oameni cu scaun la cap au fost tentați de o carieră de dascăl apoi, generațiile care au trecut prin școală după Revoluție nu au avut de la cine învăța. Cu profesori mediocri nu poți avea decât elevi mediocri.

Cu cât numărul celor patentați în nimic e mai mare, cu atât valoarea celor școliți înainte crește. Dar asta nu știu dacă e un lucru bun deoarece astfel se produce o ruptură între generații. Dacă înapoierea asta din învățământ mai continuă câteva decenii, e foarte posibil ca un tânăr care va ști carte, peste 20-30 de ani, să fie privit ca un înțelept, un înțelept al satului global, firește. Și, ca să închei pe un ton optimist, dacă vom vrea ca tânărul de peste 20-30 de ani să știe ceva mai mult decât alfabetul, ar cam fi cazul să ne reapucăm să investim în învățământ. Altfel, chiar că generațiile care vor veni nu vor fi capabile nici măcar să se înscrie la un interviu, darămite să mai și participe.

Reclame

5 gânduri despre “Omul nou

  1. Ai dreptate! Din păcate, au ieşit prea mulţi tineri din şcoală fără să ştie ceva! Da, se poate da vina şi pe o parte din dascăli, dar vina principală o au decidenţii educaţionali. Ei, adică cei care-au decis mereu în necunoştinţă de cauză, nu ne-au întrebat niciodată ce este de fapt învăţământul, cu ce lingură se mănâncă. Au făcut mereu ce le-a trecut prin cap. Te cruceşti ce decizii iau, fără cap şi fără coadă. Pot să scriu un roman şi tot n-aş termina înşiruirea inepţiilor deştepţilor din fruntea dascălilor.

    1. Știi, când mă gândesc la învățământul românesc tind să cred că ceea ce se întâmplă acum e absolut firesc. După ce comuniștii ne-au obligat să învățăm, era în firea lucrurilor ca oamenii să vrea să vadă cum e viața și fără educație. După un experiment de 25 de ani cred că s-au convins. Sunt optimist. Sunt sigur că ne vom reconsidera atitudinea față de carte și spun asta deoarece știu că evoluția unui popor este ciclică. Ve veni și ascensiunea. Neapărat. 🙂

  2. Zilele trecute mi-am înscris copilul la școala și am ajuns la concluzia ca o parte din vină o au și părinți pentru proasta lor educație. Școala și Familia trebuie să colaboreze la modelarea adultului de mâine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s