America, America ce vis fierbinte!

Trec des pe lîngă ambasada SUA și asta se întâmplă de când americanii s-au mutat din oraș la Băneasa. Aveau nevoie de un spațiu mai mare, dar și pentru că sunt terorizați de ideea de a nu fi victimele unui atac terorist. Asta, da, culme a ironiei, ca tocmai americanii să se teamă de atacuri. Păi doar anul ăsta în State au avut loc 30.000 de atacuri armate, care au produs 8.000 de morți. În America, fără niciun război, cad oamenii ca spicele mai rău ca-n Afganistan sau Irak. Și ca urmare de ce să vizitez America? Măcar în Afganistan sau Irak primesc de la intrare o vestă antiglonț și o cască de protecție, în timp ce la americani primesc un șut în fund până în raza de acțiune a unui descreierat. Și, Doamne, mulți mai sunt!

Sediul ambasadei frizează megalomania și prostul gust. De dimensiuni colosale, ea ar putea face reclamă la orice construcție ridicată într-o dictatură. Niște garduri de vreo 4 metri o înconjoară, ca să nu-ți dea de gândit să sari în curte. S-a făcut risipă de enorm de multă marmură, de ajungi să te întrebi dacă ești în fața unui mausoleu, a unei piramide egiptene pe stil nou sau în fața ambasadei Rusiei. De altfel cum o dai, cum o întorci, atât de obsedați sunt rușii de americani și viceversa, încât tot ce construiesc unii te duce cu gândul la ceilalți. Și atunci de ce să vizitez America? Ca să mă simt ca la ruși? Nu, mersi!

E atâta pază acolo de te întrebi dacă nu cumva ai ajuns la un penitenciar de maximă securitate sau în preajma unui depozit de armament. Tind să cred că rostul acestui mausoleu de Băneasa este să te copleșească, să te simți ca în fața judecătorului suprem, tu cel care ai trecut pe roșu, în timp ce pe stradă nu trecea nimeni, nici măcar o babă blocată în timp. Soldați plantați la toate colțurile îți aduc aminte de coproducțiile româno-italiene, în care noi dădeam caii. De altfel, dacă mă gândesc cât de măcelari sunt americanii în proprie țară, nu știu dacă e o idee bună să-mi fac treaba prin zonă. Nu se știe niciodată dacă nu mă iau pușcașii ăia marini la ochi, numai așa, să nu-și iasă din mână. Și atunci de să vizitez America? Nu! Mai bine nu mai trec prin Băneasa.

Anunțuri

8 gânduri despre “America, America ce vis fierbinte!

      1. Chiar o sa ma duc. Dar pot fi de acord ca e de prost gust, nu si colosala. Nu stiu, pentru mine „colosal” are sens de ceva gigantic nu doar prin marime, ci si prin calitate. Doar daca zici ca e de un prost gust colosal, consider ca e ceva negativ :))

  1. degeaba, fac cele mai bune filme si cele mai frumoase spectacole si au cele mai frumoase vise…partea buna e cea mai buna din lume, partea rea nu e chiar cea mai rea (Coreea de Nord)…

  2. Am vazut-o. Nu in realitate, am cautat poze pe net. In afara de faptul ca, in mod neinspirat, structura arhitectonica o face sa se asemene cu un penitenciar american, nu gasesc nimic iesit din comun sau deplasat. Nu mai mult decit destule alte cladiri moderne din Bucuresti 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s