Regii la români

Nu știu cum se face, dar la noi la români e un adevărat sport național să tragi cu pușca-n lună. Adică să visezi la cai verzi pe pereți. Adică să dai vrabia din mână pe cioara de pe gard. Adică să vinzi pielea ursului din pădure. Cu alte cuvinte suntem niște genii demne de Premiul Nobel când vine vorba să ne facem planuri fantasmagorice. Nu mai departe decât astăzi Majestatea Sa, Mihai I, cel fără de tron și regat, l-a dezregit pe un nepot de-al său, pare-mi-se.

Că l-a lăsat fără ceva ce oricum nu ar fi avut niciodată, mai treacă meargă, dar să mai dai și comunicate de presă, când tu nu mai exiști nici măcar din punct de vedere politic, asta nu mai înțeleg. Majestatea Sa, Mihai I, cel fără de tron și regat, cel care nu și-a învățat augustele prințese, 5 la numărătoare, limba română în perioada de exil, pe motiv că oricum nu ar mai fi ajuns vreodată în țară, trebuie să aibă un obraz foarte gros. Acest om trebuia să aibă un comportament regal în toată perioada în care a trăit în Elveția, atunci când nu mai spera la vreun os românesc numai bun de ros.

Eu știu una și bună, că boierul e boier și la budă. Cu alte cuvinte Majestatea Sa, Mihai I, cel fără de tron și regat, trebuia să-și învețe fetele limba română chiar dacă el ar fi lucrat într-o budă infectă de pe o autostradă elvețiană. El avea un blazon de apărat. Unde s-a mai auzit ca un rege detronat să nu-și învețe odraslele limba lui maternă, pe motiv că el oricum nu mai calcă prin țara de baștină? Dacă nici regele nu vorbește în română, atunci ce pretenții să mai am de la căpșunarii noștri? Doar nouă ni se putea întâmpla o așa rușine…

Și-n-curul gol de-ar fi fost, trăind din ajutoarele sociale ale statului elvețian, Majestatea Sa, Mihai I, cel fără de tron și regat, tot în română trebuia să vorbească în patul conjugal cu augusta lui nevastă. Că doar femeia aia s-a căsătorit cu un rege și nu cu un cioban. Dar de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Faptul că fiicele lui au învățat româna abia după căderea comunismului, spune multe despre caracterul versatil al Majestății Sale, Mihai I, cel fără de tron și de regat. Asta ca să nu spun mai multe despre un asemenea om.

Dar cel mai mult mă surprinde atenția acordată acestui caz de către televiziunile de știri. Breaking news-uri pe toate canalele. Mă așteptam să văd știrea și pe Cartoon Network. Dacă ne înfiau nemții, mai înțelegeam. Vedeam și eu un avantaj pentru țară din asta, dar ca o umbră bătrână să interzică unei umbre tinere ceva ce oricum nu poate obține, mi se pare deja de domeniul medicalului. Dar așa e la români, e o plăcere să visezi la cai verzi pe pereți, să dai vrabia din mână pe cioara de pe gard, să vinzi pielea ursului din pădure…

Anunțuri

4 gânduri despre “Regii la români

  1. Eu am inteles ca Nicolae a pierdut in fata actorului. Acesta va mosteni Pelesul si restul domeniilor regale. Cred ca aceasta a fost miza si Radu a jucat magistral chiar daca este un anonim ca actor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s