Diamantele noastre sunt oamenii

Am aflat, nu fãrã mãhnire, cã studenţii proveniţi de la ţarã sunt pe cale de dispariţie, adicã undeva în jurul cifrei de 1%. În condiţiile în care învãţãmântul românesc se deplaseazã în jos cu o vitezã uniform acceleratã, astfel încât oricine se poate mândri azi cã a fãcut o facultate şi prin urmare a devenit intelectual, ţãranii doresc sã rãmânã ţãrani.
În condiţiile în care jumãtate dintre români locuiesc la ţarã, faptul cã aproape nimeni dintre ei nu trece de clasa a 12 – a, pune în pericol viitorul României. Ce viitor poate avea un popor în care jumãtate reprezintã pepenierã pentru cãpşunele şi moşnegii altora? Ce viitor poate avea un popor în care jumãtate nu poate face nicio muncã având un grad ridicat de complexitate? Ce viitor poate avea un popor în care jumãtate nu-şi pune decât problema umplerii blidului cu mâncare?
Comuniştii aveau o lozincã mai actualã ca oricând: Diamantele noastre sunt oamenii. Sã laşi de izbelişte pe toţi cei de la ţarã e o crimã împotriva acestui pãmânt, iar cei care ne conduc de 25 de ani pot fi lejer acuzaţi de genocid împotriva propriului popor.
Cine poate influenţa mai mult destinele unei comunitãţi: cel care şi-a rupt şalele prin alte ţãri sau cel ce a fãcut o facultate pe bune? Cine poate lãsa ceva în urma sa: cel ce dã mereu cu sapa sau cel ce poate aduce oricând valoare adaugatã muncii sale?
Îmi dau seama cã singura noastrã şansã de viitor este sã popularizãm şi sã susţinem ca fiii de ţãrani, cât mai mulţi posibil, sã facã o facultate, oricare ar fi aceea. Fãrã asta România va arãta în viitor ca un om cu o jumãtate de corp de culturist şi cu cealaltã de paraplegic. Ar fi un dezastru. Cred, ştiu cã se poate deoarece jumãtatea asta de la oraş tot de la sat vine. Oricum am lua-o suntem un popor de ţãrani şi ar fi bine sã nu uitãm asta.

Reclame

6 gânduri despre “Diamantele noastre sunt oamenii

  1. Stii, inainte de a intra la facultate, au de luat bacul. Apoi, au locuri bugetate asigurate de stat cu conditia sa se intoarca in sat pentru 5 ani.

    1. :)) Eu vorbeam in general. Ideea de a-i lega de glie se pare ca nu functioneaza. Si apoi, un om destept nu trebuie sa se intoarca la bastina ci trebuie sa faca ceva bun oriunde ar fi. Pierdem din potential, noi, poporul urban. Cam asta e tot.

  2. Și totuși când te duci de la țară la facultate..unii îți rânjesc în față și, deși nu-ți spun, știi că te cred prost. Deși poate sunt mai proști decât omul cu pricina.

      1. Pentru mine nu e, însă spuneam încercând să reliefez că oricum orășenii cred că țăranii n-au față de facultate. Și asta spune multe despre un popor care se crede educat și civilizat, modern, bla. bla.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s