Despre Basarabia

Vorbeam azi cu cineva despre situația din Republica Moldova. Mai precis despre planurile pe care le-a avut elita comunistă la sfârșitul anilor 50, ai secolului trecut, de a crea o elită culturală locală care să legitimeze existența unei limbi și a unei culturi de sine stătătoare, fără nicio legătură cu România. După ce am înșirat un cârd de oameni de cultură din stânga Prutului: Grigore Vieru, Ion Druță, Ion Ungureanu, Dumitru Matcovschi, Leonida Lari, Emil Loteanu, Eugen Doga etc, am constat ce cutie a pandorei a deschis această elită politică moldovenească. În loc să legitimeze caracterul individual al Republicii Moldova, ei au stârnit românismul în RSS Moldovenească.

De altfel, până la această generație, în Basarabia, nici nu se putea vorbi de un comunism cu coloratură locală. Niciunul dintre greii partidului, la nivel local, nu era moldovean, niciunul dintre ei nu cunoștea limba locului și prin urmare niciunul dintre ei nu avea habar de cultura și civilizația locală. Când au decis să dea și băștinașilor posibilitatea de a se afirma, cu ajutorul mijloacelor de propagandă locală, comuniștii de la Chișinău au crezut că mașina de spălat creiere va funcționa ireproșabil și, astfel, ultimele rămășite de românism vor fi spulberate. Dar n-a fost să fie.

Tocmai cei plecați mai mul timp din Moldova, trimiși prin alte părți ale Imperiului Roșu să se școlească sau să trăiască, gen Ion Ungureanu, Emil Loteanu, Eugen Doga etc, tocmai ei au fost cei mai mari apărători ai originii lor românești. Tocmai ei au conștientizat cel mai bine falia uriașă care-i separă de imperiul rus (atunci sub masca bolșevismului – lupul își schimbă părul, dar năravul ba) și n-au pregetat să încurajeze manifestarea identității naționale.

Concluzia la care am ajuns amândoi a fost că spiritul național românesc din Basarabia nu a decedat și că fiecare generație care se școlește în România apropie din ce în ce mai mult clipa renașterii românilor basarabeni, în ciuda propagandei permanente rusești, făcute pe numeroasele ei canale de televiziune, presă sau internet. Fiecare pas mic făcut azi înseamnă o victorie certă mâine. Destinul este inexorabil.

Un gând despre “Despre Basarabia

  1. Reblogged this on Istorie Evanghelica and commented:
    Un articol interesant și argumentat despre situația culturală din Basarabia (RSSM) în timpul comunismului. Ce au dorit comuniștii ruși să facă și ce rezultat au obținut ține cumva de paradoxurile istoriei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s