Băncile – a doua mafie a țării

Nu știu de ce, dar noi, românii, suntem obsedați de ideea de a avea propria casă. Probabil asta vine din străfundurile noastre atavice, din țărănismul nostru nedisimulat, care ne îndeamnă să ne stabilim undeva, să avem și noi un acoperiș permanent deasupra capului. Dacă la alte popoare mai toți stau în chirie, ceea ce le permite să se mute de mai multe ori, dintr-un loc în altul, de-a lungul vieții, într-un fel de transhumanță umană, la noi lucrurile stau nițel altfel. Noi nu vrem să ne mutăm sub niciun chip. Nouă ne place să ne sedentarizăm mintenaș. Să știm că avem unde trage. Se pare că asta ne conferă un fel de liniște interioară vecină cu fericirea. Stăm mai prost cu fericirea, dar asta nu mai contează atâta timp cât una dintre nesiguranțele noastre precreștine e rezolvată.

Bine, bine! Vrei casă, dar de unde bani? Că noi suntem un popor de săraci. De unde și vorba românească: Săracilor, care sunteți voi săraci! Păi te-mprumuți la bănci pe 10, 20 sau chiar 30 de ani. Problema cu băncile e destul de neclară. Îți pui viața gaj la ele, deși nu ai de unde ști cum îți va merge peste 10, 20 sau 30 de ani. Nu știi ce crize se vor termina și ce alte crize le vor lua locul. Nu știi cum vei arăta tu, fiind permanent în bătaia stropșirilor economice. Și cu cât un popor e mai sărac, cu atât băncile sunt mai puternice. Cu alte cuvinte ele îți dictează viitorul, mai ceva ca FMI-ul României.

Toate băncile care ființează la noi sunt străineze. Și aceste filiale fac la noi ceea ce nici prin cap nu le-ar trece la ele acasă. Ceea ce la ele în țară s-ar traduce prin ani grei de pușcărie, la noi înseamnă onorabilitate și succes. Condițiile de împrumut din România sunt atât de înrobitoare încât, dacă le accepți, te simți ca un inconștient care folosește tesla în scopuri masochiste. Cu alte cuvinte a te împrumuta la noi înseamnă să ți-o faci cu mâna ta. Auzisem eu că ungurii sunt cel mai sinucigaș popor european. Greșit! Noi suntem.

Băncile astea, capitaliste, se simt la noi ca-n Rai. Legislația le dă o puzderie de drepturi și aproape nicio obligație. În schimb băștinașul dornic de bani, penbtru a-și mai revigora viața pârjolită de neîmpliniri mărețe, e legat de bancă mai ceva ca un iobag de groful unguresc. Pur și simplu banca are drept de viață și de moarte asupra rumânului. Căci asta ajunge orice român contractant de credite, un rumân în propria țară.

Băncile sunt a doua mafie din România, prima fiind mafia politicienilor. Și la fel ca prima, mafia băncilor e protejată și paraprotejată de legi. Odată căzut pe mâna băncilor e ca și cum ai fi în Iad și trăiești cu speranța de-a ajunge în Rai. N-ai nicio șansă, nerodule! Nu-ți mai rămâne decât să te bucuri de casa pe care o plătești, mâncând răbdări prăjite, casă care va fi a ta atunci când tu vei ajunge la senectute, adică atunci când îți vei vedea ceafa. Și ce e mai frumos în viață decât să ai o casă a ta, unde să te simți în siguranță, nu ca occidentalii ăștia bejenari, cu bani la teșcherea, care umblă cu traista-n băț, după modelul: azi aici, mâine-n Sascut, ce-am avut și ce-am pierdut. De aia e așa de frumos în România. N-ai nicio siguranță. Siguranță au băncile. Tu ai, în cel mai bun caz, responsabilitatea de a le garanta prosperitatea. Dacă nu-ți convine, n-ai decât să mori, săracule, care ești tu sărac!

Anunțuri

2 gânduri despre “Băncile – a doua mafie a țării

  1. Logica creditului e:”sa am si eu casa mea”. Si da. Au nevoie de stabilitate. Si da, un împrumut este departe de a le satisface nevoia asta pe termen lung. 30 de ani inseamna foarte mult.
    Vorbim de alegeri. Oamenii nu sunt obligati totusi sa aleaga sa se imprumute. Eu am. Au trecut 4, mai am 26. Mi-am asumat un risc. Nu va fi banca de vina daca nu imi mai pot permite sa platesc. Discutia cu bancile e asemeni celei despre teoria creationista vs cea darwinista. Nu stii cine are dreptate dar stii ca fenomenul exista si nu ai ce sa schimbi.

  2. As completa cu a 3 a mafie. Cel putin cea de la varf. Sefii din biserica de la noi. Multi nu ating subiectul pentru ca este sensibil si multi ar sari de fund.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s