În jurul casei lui Ceaușescu

N-am avut ce face zilele astea și mi-am zis să dau o tură în jurul Casei Poporului. N-am să-i spun Palatul Parlamentului deoarece numai palat nu e hardughia construită de Ceaușescu și în care se lăfăie comuniștii sau progeniturile acestora. Deci am poposit în preajma acestei clădiri monumentale venind dinspre Piața Izvor. Am înconjurat-o în sensul acelor de ceasornic și am remarcat că numai gardul se întinde pe o lungime de 3 kilometri. E și asta o distanță. Asta poate și explică de ce gardul este lăsat în paragină, la mai mult de 25 de ani de la construcția lui.

Deși nu pot să spun că sunt mândru de această construcție, deoarece pentru a-i asigura fondurile noi, ceilalți, am făcut foamea, în anii de plumb ai Epocii de Aur, trebuie să recunosc că starea în care se află în acest moment mă deranjează nițel. Dacă nu ar fi fost sediul Parlamentului, al unui muzeu și, în curând, al celei mai mari construcții religioase ridicate în ultimii 1000 de ani în Europa și în premieră absolută în lumea ortodoxă, nici nu m-ar fi interesat. Dar așa, el este vizitat de cohorte de parlamentari străini, ziariști din toate zările și turiști de toate culorile (ale pielii, evident). Doar în acea zi, când i-am dat ocolul mai ceva ca un soldat ce apără fruntariile țării, m-am intersectat la tot pasul cu turiști străini. E drept că cei mai mulți erau pensionari occidentali ajunși prin jocul vieții și la noi. Presupun că, după ce au vizitat de 20 de ori Parisul, de 30 de ori Madridul și de 40 de ori Roma, și-au zis că e momentul să viziteze și capitala Ungariei, Budapesta. Și cum informațiile lor despre Budapesta sunt egale cu cele despre București, iată-i pe vajnicii constructori ai societății de consum, din anii 60 sau 70, în Cetatea lui Bucur.

Dacă mie mi-a lăsat un gust amar gardul imens lăsat în paragină, garajele subterane degradate ce se ițesc prin porțile ruginite ale mastodontului comunist, tot așa trebuie să le fi părut și lor. Acești nemți, francezi, danezi sau ce-or fi ei, ajunși la senectute, nu cred că nu au sesizat, în ciuda împuținării propriilor lor raze vizuale, dezinteresul nostru față de o clădire ce reprezintă teoretic inima democrației românești. Și cum la noi democrația e doar o piesă de teatru jucată de niște diletanți semianalfabeți, tot așa se arată a fi și această șandrama ce stă din ce în ce mai mult să pice de la sine, pentru că noi nu suntem în stare nici măcar gardul să-l întreținem așa cum se cuvine.

Dându-i ocol mi-a sărit în ochii imensa măgăoaie ce începe să se ridice în spatele casei lui Ceaușescu, în fața Hotelului Marriott. E vorba de Catedrala Mântuirii Neamului. Va fi ceva la fel de opulent precum crucile de aur ce trândăvesc peste burțile umflate ale unor maneliști celebri. Alăturarea dintre politică și biserică mi se pare de-a dreptul contra naturii. Cum să pui alături de cei mai mari mincinoși, escroci, hoți și lași ai acestei țări, pe slujitorii Domnului? Mintea mea nu poate concepe asta. E ca și cum ai ridica o biserică în iad. Dar cum știu cum arată preoțimea română, cât de venală și versatilă e, înțeleg de ce biserica și politica fac casă bună. Sunt fațetele aceleiași monede. Vorba aia, cine se aseamănă, se adună.

Mi-am terminat rondul în aproape 40 de minute, interval de timp în care am putut să-l înțeleg, în sfârșit, pe Titu Maiorescu, cu ale sale forme fără fond. Avem toate instituțiile specifice democrației, ca orice țară Apuseană, dar nimic nu merge așa cum trebuie deoarece noi prezentăm minciuna drept semn de inteligență, escrocheria – putere de convingere, hoția – negustorie, iar lașitatea – adaptabilitate. La așa confuzie a valorilor nici nu m-ar mira ca după săvârșirea bisericii din spatele parlamentului, politicienii să-și mănânce rahatul în biserică, iar preoții să cădelnițească în casa lui Ceaușescu, spre deplina fericire a ultimului șef de stat care a lăsat ceva în urma lui.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s