La ce folosesc mâinile

Observ și nu de puțină vreme, cât de mult au intrat mâinile în arta dialogului. Cum limbajul corpului spune atât de multe despre un vorbitor, oricare ar fi acela, tot mai mulți oameni studiază chestiunea, nu din dorința de a comunica mai bine ci dintr-o dorință mercantilă de manipulare sub diferite forme.

Mă uit la televizor și văd o impricinată fată vorbind despre evoluția prețurilor. Mă uit la ea și sunt uluit cât de multe lucruri poate face cu mâinile. La aproape fiecare cuvânt rostit închide în aer un arc de cerc. La următoarea propoziție își îndepărtează din nou mânuțele și, pe un ton profund afectat, de parcă de asta ține destinul tuturor neamurilor sale, mai cosește în aer vreo 5 bărăganuri pline cu grâu. Mâinile i se învârt, în ritmul turuitor al frazelor, de ai crede că avem de–a face cu două nunciaguri. Mi-e teamă chiar să nu-și croiască fața în excesul ei de expresivitate.

Văd și în viața de zi cu zi, la mulți din cei care au ocazia să fie ascultați de grupuri de oameni, cum exersează jocul mâinilor. Ai senzația că folosesc limba gimnastică în încercarea de a vorbi cu un eschimos picat la noi tocmai de la tropice. Nu contează ce au de zis, totul e să dea cât mai condimentat din mâini. Auditoriul trebuie cucerit prin amploarea gesturilor, de parcă am fi la patinaj artistic. Ce vor să spună vorbitorii de ocazie, cade pe locul doi. Pe primul loc e impresionarea vizuală, de parcă proactivitatea s-ar măsura în câte genoflexiuni faci în plan vertical și cu ce viteză.

În ritmul acesta orice vorbitor în public va avea nevoie de asigurări medicale ale membrelor superioare. Acum nu mai contează ce spui ci cum dănțuiești din mâini. Dacă, Doamne ferește, ajungi cu mâinile în ghips? Cum mai comunici atunci? Cum mai convingi onorata asistență de seriozitatea demersului tău?

Așa cum a spus Maiorescu, acum o groază de ani, pentru noi nu contează ce zici ci cum zici, nu contează ce faci ci cât de vizibil o faci, nu contează ce lași în urma ta ci doar ceea ce cred alți că lași. Așa că, în țara gesturilor extreme, orice este permis dacă e făcut să impresioneze. Așa că, următorul exercițiu pentru impresionanta reporteriță tv este să transmită același mesaj pe un post de radio. Sunt curios ce va face cu mâinile.

Reclame

6 gânduri despre “La ce folosesc mâinile

  1. daca vrei sa te veselesti copios, urmareste-o pe astroloaga de la RRO TV la stirile de dimineata. eu mult timp, nefiind prea atenta la prognoza astrologica, credeam ca o da si pentru surdo-muti 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s