La halba de bere

Iată-mă-s și-n Berăria H. Locul construit pentru etalarea marilor realizări ale perioadei comuniste a ajuns tăpșan pentru expunerea marilor realizări ale perioadei capitaliste: consumul. Păi ce-am mai produs noi în ultimii 25 de ani decât nimic. Prin urmare hai la bere în Berăria H! Imensitatea aia e locul ideal pentru băutul unei beri alături de alți 999 de hăndrălăi. Am senzația că am coborât într-un staul. Mese lungi ca la serbările câmpenești domină construcția. Hectare de mese, doar cât vezi cu ochii, iar deoparte și de alta a acestora nu te-ntâmpină decât fini cunoscători ai artei culinare, mai ales că aici prestează un mare chef. De altfel era nevoie de așa ceva pentru răsucitul cartofilor și a cefelor de porc în tigaie.

Cred că Ceaușescu ar fi fericit dacă ar vedea Berăria H. Toată viața lui a militat ca noi să mâncăm din aceeași oală. Aici chiar asta se-ntâmplă. Mă și mir că nu există o halbă imensă din care să bem cu toții, ca o formă supremă de socializare. Zgomotul produs de gâlgâieli și de dinții care sfâșie carnea fac să te simți ca-ntr-un abator. Toți mesenii nu mai prididesc să hăpăie din toate recipientele puse în fața lor ca într-un concurs de mâncat plus băut viteză sau ca la o ultimă masă a unui condamnat la moarte.

Dacă nu mai ai ce îmbuca sau bea, nu-i problemă. Oriunde te-ai uita nu vezi decât străchini și halbe. E un dute-vino continuu. Nimeni nu stă locului aici. Ce să mai zic de fumul de țigară. Acesta face front comun cu toți mesenii. Nu contează că tavanul e la 30 de metri deasupra capului tău. Din cauza faptului că e open space miroși ca și cum ai stat într-un horn. Asta nu e berărie, e hypermarket de consumat mâncarea. Eu mă și mir că marilor lanțuri de magazine nu le-a trecut prin minte să vândă mâncare pe care s-o consumi pe loc. La cât de hămesiți suntem noi după 45 de ani de comunism sigur dau ăștia lovitura cu noi.

La o asemenea hardughie de prizat berea și băile sunt pe măsură. Când intri acolo te simți ca-n grajdurile lui Augias. Sunt atât de mari încât nu crezi până nu le vezi. Și e păcat să le vezi. S-ar putea să fii marcat. După ce ieși de acolo te și miri cum de-ți mai place berea. Dar nu contează. Toți cei 999 de meseni pe care nu-i cunoști te așteaptă să mai cinstească o bere cu tine, tu, al miilea prieten al lor.

După ce plec de la Berăria H îmi spun că le-am văzut pe toate. Chiar pe toate! Ce s-ar mai putea inventa în materie de bere? Poate doar berea la lighean sau berea la sac de plastic de 20 de litri. Ultima s-ar vinde doar vara și s-ar mula perfect pe greabăn pentru a ține răcoare, în zilele pârjolite de soare, pe drumul de la hypermarket până acasă. Așa că nu-mi rămâne decât să mă apuc să trag de fiare. Consumul de bere cere sacrificii.

Anunțuri

Un gând despre “La halba de bere

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s