Mini-mozarții

Ascult o melodie și recunosc că-mi place, dar e ceva ce mă împiedică să mă bucur pe deplin de aceasta. Și aici nu e vorba că eu aș fi un nemulțumit de serviciu. Nu, nu, nu! Departe de mine asemenea gând! Deși melodia are 3 minute și ceva, îmi dau seama că toată compoziția durează mai puțin de 50 de secunde. De ce spun asta? Păi tot ce a creat compozitorul atât durează, restul, până la 3 minute și ceva, e repetiția acesteia. Bine o mai duc compozitorii ăștia! Se spetesc preț de sub un minut să scornească o melodie, apoi o pun pe repeat de 4 ori și gata marea creație muzicală. Păi așa să tot compui!

În schimb Mozart, Beethoven, Bach sau Ceaikovski au fost niște fraieri. La ei orice compoziție dura de obicei câteva zeci de minute (iar repetiția nu era atât de deasă), în timp ce la contemporanii noștri doar 50 de secunde. Păi e drept? Mozart, Beethoven, Bach sau Ceaikovski ar fi fost miliardari dacă ar fi trăit în zilele noastre. Și-ar fi împărțit orice creație în bucăți de câte 50 de secunde și ar fi trăit o viață ca niște nababi, doar dintr-un singur concert pentru pian, vioară sau clavecin.

Ia să-i punem noi pe marii mini-mozarți ai zilelor noastre să compună măcar un concert pentru oboi sau unul pentru xilofon, nu mai lung de 20 de minute, să-i vezi cum își dau duhul pe altarul muzicii. N-ar mai fi fost îngropați sub un strat gros de discuri de platină. Cel mult se acopereau cu un strat consistent de colb. E ca și cum ai pune un trecător să alerge direct la maraton. O să cadă lat cu limba pe umăr. Așa și cu artiștii notelor muzicale.

Poate de aia se și folosește generic numele de muzică ușoară. Pentru că e ușor digerabilă, precum o salată și prin urmare și așteptările ar trebui să fie pe măsură, adică mici. Iar la final, când tragi linie, constați că unul îți rămâne în memorie pentru 50 de secunde, iar altul pentru o viață. Așa că las capodopera momentană a lumii contemporane și caut pe youtube Concertul pentru pian nr 20 al lui Mozart, să mă relaxez un pic pe muzică bună, căci e bună, la propriu și la figurat.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s