Nenea Iancu

Cică ieri, dacă ar fi trăit, ar fi făcut fix 163 de ani. Cam mult aș zice pentru orice minte sprintenă, dar, dacă ținem cont de tot ceea ce a lăsat în urma sa, ne-am fi dat seama că merita să prindă o asemenea etate. E vorba de Nenea Iancu, Caragiale, deh! Omul care ne-a încondeiat atât de bine caracterul nostru național românesc, încât, și după mai bine de un veac de la acel moment, încă ne mai mirăm ce bine ne-a zugrăvit.

Poate cel mai interesant la Nenea Iancu nu era faptul că se preocupa atât de mult de moravurile noastre preabalcanice sau preaorientale ci de faptul că a făcut-o într-o notă atât de comică încât nici măcar nu ne supărăm. Ba din contra, ne bucurăm că ne-a băgat în seamă.

Sincer vorbind aș fi vrut ca Nenea Iancu să se fi pierdut în negura istoriei, iar descrierile sale să nu se mai potrivească astăzi. Din păcate el e atât de actual încât aș zice că nici nu a murit. Am trăit, pare-se, ultima sută de ani fără niciun folos. Tot ce era încondeiat de Caragiale ca putred și corupt la atunci există și acum și se manifestă cu o deosebită voioșie. Se pare că nu ne prea deranjează acest lucru.

Stau și mă gândesc cum vor sta lucrurile peste o altă sută de ani, dacă ne vom scălda în aceleași ape. Există riscul să devenim și noi stătuți, dacă nu de-a dreptul plouați. N-aș vrea să fiu pesimist dar la cât de bine ne-am mișcat de la Caragiale încoace, nu m-ar mira să mai batem pasul pe loc încă un veac. Mi-e teamă că ne-a blestemat Nenea Iancu să fim pururea neschimbați și niciodată la fel. Arză-l-ar focul de caracter național românesc! Un moft!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s