Un pic de Mogoșoaia

Nu știu ce reprezintă pentru alții Mogoșoaia, dar pentru mine e un mic St. James’s Park al Bucureștiului. E adevărat că nu e în oraș precum parcul englezesc, dar tocmai aici e cheia. Faptul că nu e în oraș, că nu e aproape de niciun drum național important sau pe lângă niște berării de prost gust ori de un mall atotputernic, îi dă savoarea unică. Pot să spun că din aceste motive parcul mai există încă.

Ar trebui să-i mulțumim de două ori lui Brâncoveanu: o dată pentru că l-a făcut și apoi pentru că nu are niciun urmaș care să-l fi revendicat, precum alți fii de os domnesc care s-au împământenit peste tot ce-au putut lua cu japca legală a justiției. Dar să revin la Mogoșoaia. E o plăcere să-i calci iarba. E cel mai frumos, mai îngrijit și mai puțin aglomerat parc dâmbovițean. Faptul că e în afara orașului, ba chiar dincolo de centură, nu îl face frecventabil de către o mare parte din bucureșteni. Și am mai spus-o, un loc, un lucru, pentru a avea viață lungă nu trebuie să fie în bătaia puștii maselor populare. Altfel locul acesta ar fi mâncat. N-ar mai rămâne din ele decât crengile și alea numai bune de pus pe foc.

E adevărat că acolo se fac nunți, ba chiar prea multe, dar asta nu-i știrbește cu nimic din frumusețea divină. Până la urmă și bogăția s-a democratizat. Oricine plătește se poate simți prințesă pentru o zi. Cu toate astea parcul rămâne cea mai liniștită oază a Bucureștiului. Cei care îl frecventează nu lasă în urma lor prea multe gunoaie sau poate nu le văd eu, pentru că nu asta mă interesează.

Pentru mine parcul Mogoșoaia reprezintă cel mai bun loc de plimbare, loc de relaxare totală și de încărcare a bateriilor, indiferent de vreme sau anotimp. Și aș călca mai des pe acolo dacă aș avea suficient timp liber. Însă nu am. Dar asta nu mă împiedică să mă bucur că un asemenea loc se află la o aruncătură de băț de lumea nebună a capitalei. Atât de aproape și totuși atât de departe… Avem și noi St. James’s Park-ul nostru și n-arată rău deloc.

Reclame

2 gânduri despre “Un pic de Mogoșoaia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s