Murături

A venit toamna și odată cu ea și frumosul miros de murături puse la pritocit în butoaie și în borcane. Deși credeam că generațiile postrevoluționare nu se ocupă cu așa ceva și mă bucuram la gândul că nu o să mai știu ce-s alea murături, am uitat să bag în ecuație și generațiile comunismului biruitor. Doar la mine în bloc locuiesc vreo 10 vajnice reprezentante ale epocii în care nu se găsea nimic în magazine. Și cum trăim vremurile în care tot ce se vinde în magazine e plin de e-uri, acum e momentul în care blocul duduie de mirosuri emanate de aragazele care funcționează aproape fără întrerupere.

Castraveți, pepeni, gogonele, verze, gogoșari, mere, conopide, inclusiv creierele noastre, domină blocul de la subsol până pe acoperiș. Totul va fi murat. Nimic nu scapă acestui proces totalitar. Noroc cu mirosul de oțet, acesta le mai domolește prezența. Parcă ai fi într-o mare fabrică de conserve. Acum e momentul în care gospodinele noastre nu mai stau pe băncile din fața blocului ci ațâță zilnic focul pentru a umple cât mai multe recipiente de lemn sau sticlă.

Când te întâlnești cu ele pe la lift, le vezi radiind de fericire. Vor avea la iarnă ce să pună în farfurie pe lângă cârnații și jumările de porc scoase din borcanele cu grăsime și prăjite în prealabil în cratițele dilii-mano. Daa! Atunci va fi o altă simfonie a mirosurilor. Indiferent de oră, blocul va sfârâi împreună cu porcii sacrificați de Crăciun. Și cum se spune că ești ceea ce mănânci, nu mi-am dat seama dacă ne transformăm cu toții în niște murături sau porci.

Murătura ca murătura, dar uite că s-au făcut și prunele. Undeva în bloc zace un moș care își face propriul rachiu. Baba îi face murăturile, el se ocupă de lichidul galben. Și cum e musai ca galbena-galbena să iasă bine, acum e momentul să pună și el prunele la macerat. Încă nu miroase doborâtor. La momentul oportun, când ambii moși vor ridica prunele pe aragaz, atunci să te ții. Norocul nostru că țuicarul nostru locuiește la parter. Avem garantat aroma prunelor oferită gratuit tuturor. Daa! A venit toamna. Oare unde-o fi Greenpeace-ul să se lege de bloc pentru că poluăm iremediabil natura? Care natură? Că noi am murat-o și am prăjit-o demult.

Reclame

7 gânduri despre “Murături

      1. După cât de …dulce…acrişor pluteşte în atmosferă, cred că abia acum începe. 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s