Despre Lideri

Constat cu surprindere că a fi Lider în zilele noastre se confundă cu a fi popular (populist), cu a fi mereu pe placul votanților. Liderul nu-și mai asumă responsabilități, nu mai privește înainte pe termen lung, el conduce având permanent în mână sondajele de opinie. Viitorul nu depășește limita unui ciclu electoral. Tot ce e dincolo de maxim 4 ani nu contează. Scopul final al unui Lider de astăzi este cum să rămână sus fără să supere pe cei de jos. Liderul s-a transformat într-un manager de stație TV. Dă pe post (adică scoate pe gură) doar ceea ce vor vor să vadă și să audă telespectatorii.
Pe bune? Asta înseamnă să fii Lider? La asta se rezumă destinul unui Lider, să facă doar ceea ce vor masele populare? Atunci de ce masele nu se conduc singure, dacă cel numit în fruntea lor nu face decât să ia decizii în conformitate cu ceea ce vor ele? Oare asta e esența democrației?
Sunt momente în care un Lider trebuia să ia decizii care nu sunt pe placul oamenilor, pentru că el are acces la o serie de informații, care nu pot fi făcute publice și care arată că menținerea unei anumite linii politice poate aduce mari deservicii statului. În asemenea momente Liderul trebuie să-ți asume responsabilitatea reală de a guverna, de a lua decizii care îl pot costa electoral. Și ar fi bine să ia astfel de decizii cât mai repede, pentru că, oricum, nu s-a inventat sistemul democratic în care un om să stea la putere pe termen nelimitat.
Surprinderea mea este cu atât mai mare cu cât, în ultimii 25 de ani, niciun partid aflat la guvernare nu a reușit să păstreze puterea după alegeri. Mai mult de 4 ani nimeni nu a rezistat la putere. Oare ce-i face pe Liderii actuali să creadă că taman sub ei situația va fi alta? Nimic, dar absolut nimic! Fac aceleași greșeli pe care le-au făcut toți în perioadă postdecembristă. Iau doar decizii populiste, comit numeroase greșeli de imagine și nu sunt în stare să pună în aplicare niciun punct din programul de guvernare.
Deși sunt înconjurați de o armată de consultanți, cei care guvernează nu iau în considerare un singur lucru. Masele, deși doresc să li se facă pe plac, apreciază și respectă Liderul care are personalitate, care își susține punctul de vedere, chiar dacă acest lucru îi aduce dezavantaje politice pe termen scurt. Masele au nevoie de un Lider pe care să-l urmeze, dar asta presupune ca acel Lider să fie demn, responsabil și hotărât. Pe Liderul șovăielnic masele îl dau la o parte. Se pare că va trebui să mai curgă multă apă pe Dâmbovița până când vom vedea un Lider capabil sa facă istorie. Până atunci nu ne rămâne decât să urmărim cum un nene, care-și zice Lider, pierde puterea în România la fiecare 4 ani, dacă nu și mai repede.

Anunțuri

3 gânduri despre “Despre Lideri

  1. Masele nu iubesc liderii cu personalitate, de aceia le este frica . Masele iubesc conducatorii care sunt flexibili, care par sa fie empatici cu nevoile lor, si ii mint frumos .

    1. Tocmai dădusem un argument în articol. Toți cei care au condus România ăn ultimii 25 de ani au fost populiști până la Dumnezeu, au jucat teatru zi de vară până-n seară și cu toate astea niciunul nu a reușit să păstreze puterea după alegeri. De ce oare? 🙂

      1. Pentru ca puterea nu se primeste, se ia . Ei nefiind decat lideri de plastilina, au pierdut-o ! 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s