Baronul Pontchausen

Pontchausen e prezent în tot și-n toate. Cât e ziulica de lungă stă mai tot timpul la televizor, de ajungi să te gândești când mai are timp să conducă țara. Are o așa de mare dexteritate în debitat scorneli de crezi că a câștigat un concurs de mințit viteză. Dacă unii drept-credincioși își propun o faptă bună pe zi, în cazul lui Pontchausen vorbim de număr de brașoave în același interval de timp. El se autoguvernează dupa preceptul: dacă nu ați crezut minciuna de ieri, serviți-o pe cea de astăzi, că e mult mai gogonată.

După ce îți revii din șocul gogoșilor spuse la foc automat, te gândești cum de nimic ceea ce el zice nu se îndeplinește. Sau cum de zice doar ceea ce marele electorat stângos vrea să audă. Cum de avem în fruntea bucatelor un master chef care nu știe de nici unele, dar îi turuie gura mai ceva ca o moară stricată. Dacă mai stă mult în bucătărie vom mânca răbdări prăjite.

Te surprinde ușurința cu care continuă să fabuleze. Minte azi mai mult ca oricând, ca să uiți neroziile brodite cu atâta ușurință ieri. Minte atât de mult încât te gândești dacă a avut parte de o copilărie normală, deoarece doar în acea perioadă a vieții oamenii suferă, pe lângă tot felul de boli obligatorii și de minciunită infantilă. Dar tu știi că bolile copilăriei trebuie făcute în copilărie și că tot ce se întâmplă mai târziu este o amenințare pentru sănătatea individului și cu atât mai mult pentru a țării. Și stai să te gândești ce va ieși bun din combinația asta: el – minciună, noi – doar humă.

Dar dacă Baronul Pontchausen minte și pe deasupra are succes, asta nu înseamnă cumva că noi ca popor nu ne-am depășit propria copilărie? Nu știu de ce dar nici noi nu ne-am vindecat de această boală juvenilă, a minciunii permanente. Altfel nu-mi explic cum de credem orice bazaconie îndrugată de neobositul fabulist de serviciu al țării. Dacă este așa nu ne rămâne decât să ne bucurăm că Baronul Pontchausen va ajunge președinte și să-i înghițim cu aceeași lejeritate minciunile pentru încă 5 ani. Până la urma urmei fiecare popor are parte de conducătorii pe care și-i merită. Și nu știu de ce, dar am senzația că noi nu merităm prea multe.

Reclame

Un gând despre “Baronul Pontchausen

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s