Lumea bloggerilor

Printr-un complex de împrejurări ajung și eu la un eveniment mare făcut de bloggerii de succes despre blogărit, evident. Dacă tot am ocazia asta de ce să nu fiu ochi și urechi la tot ce se întâmplă și se spune acolo. Poate așa se prinde și de mine ceva în sfera scrisului electronic și voi deveni un destoinic cronicar în ale concretului. Mă îmbrac ca de obicei reglementar, ceva între casual și business. Depinde de gusturi. Pentru unii eram prea casual, pentru alții prea business.

Intru în sală și dau nas în nas cu o mare de oameni. Nu credeam ca blogul e așa de popular la noi. Elementul definitoriu e tinerețea. Vârsta lor se învârtea undeva pe la 25-30 de ani. Toate persoanele erau hightech și în trend cu moda. Nu știam la ce să mă uit. La telefoane, tablete și ceasuri sau la pantofiorii de damă, papornițe cu ștaif sau bluzițe asortate cu starea de spirit a purtătoarelor, adică una neclară. Constat că scriitorii electronici sunt mai ales din tagma femeilor. Acestea stau grupate câte două, câte trei, socializând în așteptarea marilor comunicatori de pe internet. Deoarece pentru ei, se pare, ne strânseserăm cu toții acolo.

Întâlnirea cred că a durat la vreo 6 ore. Enorm ținând cont de faptul că mintea mea aleargă repede pe toate coclaurile. În fine. Marii noștri scribi populari încep să se perinde prin fața noastră. Vorbesc foarte mult despre cum anume ar trebui să scriem noi. Mă simțeam ca Teodosie citind învățăturile tatălui său, Neagoe Basarab. Prea multă informație neclară într-o unitate mare de timp.

În primul rând câteva cuvinte despre vorbitori, fără a-i nominaliza. Au stat nemișcați în fața noastră, au vorbit pe un ton egal, fără inflexiuni, monoton, molcom, ceea ce ar fi obligat la somn și cel mai odihnit soldat din garda papală. De cele mai multe ori țineau microfonul în mâna dreaptă, în timp ce cu stânga susțineau cotul drept. La cât de populari sunt, la cât de mult trafic înregistrează zi de zi m-aș fi așteptat la mai multă încredere în forțele proprii, la mai multă dezinvoltură. Nu am auzit ca vreun vorbitor să-și cucerească audiența prin monotonie.

Apoi despre ceea ce au spus câteva cuvinte. Nu cred că trebuiau să se deranjeze să vină dacă tot nu știau ce să ne spună. Cică să scriem doar despre ce știm foarte bine și să ne păstrăm personalitatea și pe blog. Pe bune? În fine. După ce am ascultat învățăturile a vreo 3 sau 4 internauți de succes, am ieșit afară să ma reenergizez. Altfel, după ce am auzit acolo, sigur aș fi renunțat la blog. Acum gândind la rece, oare nu asta doreau vajnicii noștri sadovenieni ai internetului, ca noi să nu le mai facem concurență? Nu știu dacă așa e, dar eu am învățat ceva de la aceasta mare întâlnire, să nu mai particip la niciuna.

Reclame

12 gânduri despre “Lumea bloggerilor

 1. Cand am inceput sa citesc introducerea, despre unde te-ai ,,nimerit” :P, incepuse asaaa, un pic de invidie . Zici ca asta a fost concluzia ,, sa scriem despre ce ne pricepem, si sa ne pastram personalitatea” :))) Putina psihanaliza pe text ar spune ca ei fac exact invers, astia cu rating mare . Incearca sa-si impuna parerea despre orice ca si cum ar fi Pitia . 😀

  1. Ce m-a deranjat a fost superficialitatea lor, discursul plat, fără substanță
   Cu alte cuvinte a mai fost o întâlinire pe care au b(l)ufat-o și atât

 2. 🙂 la pomul laudat…nu te du cu sacul…
  Unii cand „se ajung” dau sfaturi pentru orice, oricum…

 3. Prietene, draga, am senzatia ca tu ai descoperit abia acum roata! 😀 Pai, credeam ca deja ti-e clar un lucru extrem de simplu si logic: daca vrei sa fii „in trend”, nu scrii despre lucruri prea destepte ca te vor citi numai vreo cativa ultra-destupati la minte; scrii despre chestii usurele, balacareli, usor vulgare chiar, citibile de majoritatea publicului avid de „hrana gata mestecata” (de altii, care se pricep mai bine! 😉 ). Un fel de povesti nemuritoare (lectura mea preferata cand eram mai mica, la masa: ceva relaxant, usor de „digerat”)… Iar daca vei mai fi si un fel de Gica-contra… atunci, cu siguranta, numarul cititorilor tai va scadea vertiginos, tinzand catre zero… 😦
  Asadar… alegerea pe care trebuie sa o faca orice blogger, atunci cand isi creeaza acest spatiu public, este urmatoarea: pentru CINE si pentru CE am de gand sa scriu? It’s that simple!… 😉

  1. S-ar putea să nu țintesc nemurirea bloggeristică. Așa că nu mă preocupă să ating o anumită categorie. Vezi tu, uneori nu urmărim nimic și reușim câte ceva, pe ici pe colo si anume prin punctele esențiale.
   Ideea e simplă. Scriu ce vreau. Dacă acest „ce vreau” atinge pe cineva e foarte bine, dacă nu atinge pe nimeni atunci e exhibiționism intelectual :))))

 4. Bloggerii din afara sunt altfel decat cei descrisi de tine – cel putin cei foarte mari pe care imi fac timp sa-i studiez. Daca pana acum am descoperit putine bloguri romanesti de calitate, nu ma surprinde ca astfel de intalniri duc lipsa de vorbitori cu adevarat profesionisti. Oricum, valoarea omului din spatele blogului razbate prin scris: cata substanta are, cat de corect scrie si in ce masura rezolva o problema sau cum prezinta o perspectiva diferita. Cine vrea un blog jurnal nu il face public. Cred ca cine scrie si pentru altii are o responsabilitate fata de cititori: aceea de a scrie tot mai bine si de a aduce valoare.

  1. Câtă dreptate ai! Orice formă de comunicare obligă la responsabilizare, deoarece cuvântul este cea mai puternică armă a omului.

 5. Nu mai bine scriu eu despre ce mă taie capul? Că și așa nu o fi pe placul ălora. 😆
  Dar merită o experiență din asta. Ca să știi ce (nu) ai de făcut. 🙂

 6. Ma regasesc in totalitate. Nici eu nu particip la evenimente de „bloggerit” in general pentru ca le consider fara miza, iar persoanele care au bloguri foarte cunoscute de la noi si vin sa dea sfaturi au niste echipe in spate care se ocupa de PR, de imagine, styling, branding, marketing, etc. Prea mult ambalaj, prea putin continut.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s