Deci vremea

Spuneam acum 2 săptămâni (Vremea musonilor de vară) că de câțiva ani plouă foarte mult din mai până la sfârșitul lui iulie. La fel a fost și anul acesta. Asta e culmea coincidenței! Să-i fie rușine naturii! Acum nu mai vreau să spun nimic de ANAM (Administrația Natională de Astrologie Meteorologică), pardon, de ANM (Administrația Națională de Meteorologie), deoarece m-am cam lămurit cam ce-i poate pielea, în ciuda experienței acumulate în cei exact 130 de ani de existență. (La Mulți Ani somnoroși!)

Am văzut la televizor casele nou-nouțe luate de râurile de munte umflate de ploile musonice. Oare cum dorm primarii care au dat autorizație de construcție pe buza acestor râuri? Bănuiesc ca foarte bine. Ei sunt liniștiți precum Oltul în zona de câmpie. Nu au nicio străfulgerare. Și-au luat tainul. Un primar de la noi îți dă autorizație și pe fundul unui lac dacă-i hrănești nevoile nesăturate. Primarul doarme liniștit deoarece știe că astfel contribuie la dezvoltarea armonioasă a întregii localități.

În același timp oare cât de inconștienți sunt cei care își construiesc case la un centimetru de mal? Nu s-au gândit niciodată că râul își poate ieși din matcă și să ia cu el tot ce întâlnește în cale? Se pare că nu. Adevărul e că atunci când ai bani te crezi stăpânul lumii. Așa cum poți stăpâni un primar, așa poți stăpâni și natura, poți controla totul. Uite că nu e așa.

Știu că cele întâmplate în această vară vor fi date uitării repede. Și, în anii care vor veni, în alte regiuni ale țării primarii vor da drept de construcție taman pe unde trece un pârâu, râu sau fluviu. Apoi, după ce va ploua musonic, noi iar ne vom minuna de prăpădul făcut de natură. Că așa suntem noi românii, poale lungi, minte… Ar fi fost ceva dacă cele întâmplate anul acesta ar fi fost în premieră, dar am mai văzut acest film de multe ori în ultimii 25 de ani de democrație originală și m-am cam plictisit. Vorba lui Iorga: „Țară frumoasă, păcat că e…”

P.S. Am uitat un lucru. Conform celor întâmplate în ultimii ani, luna august va fi una secetoasă. La ANM nu mă mai gândesc. Știu ce-i poate pielea în timpul somnului. Deci urmează un răgaz numai bun de construit case oriunde. Vorbim în septembrie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s