Ce-i de făcut?

Când vorbesc despre siguranță și libertate mă simt precum măgarul lui Nastratin Hogea între două căpițe. Nu știu spre care s-o apuc. Sincer vorbind instinctul îmi spune să aleg siguranța. O simt ca fiind foarte necesară. Ea îmi dă sentimentul că ceea ce fac este durabil, că mă pot baza pe realizările mele, dar și pe a celor apropiați.

Avem nevoie de siguranță în momentele grele, atunci când știm că ceea ce facem nu este suficient sau când unele probleme se prăvălesc peste noi precum Dunărea la Cazane. Avem nevoie de siguranță într-o lume în schimbare, în care ceea ce azi este axiomă, mâine se transformă într-un exemplu clasic de așa nu. Avem nevoie de siguranță pentru că nu putem mereu să facem totul în viteza a 6 – a. Uneori trebuie să o lăsăm mai moale și atunci siguranța ne dă liniștea că putem să o luăm oricând de la capăt. Esența siguranței este să știi dinainte unde vei fi mâine, poimâine sau peste zece ani. Ah, și ce stare de bine ai atunci!

Dar iată că în ecuație intră și mintea. Într-un mod ciudat pe ea siguranța o plictisește. Ideea de a ști dinainte ce vei face azi, mâine sau oricând o bagă într-o letargie totală. Mintea are nevoie de un pic de adrenalină care să o pună să funcționeze la capacitate maximă. Când dă de un loc călduț mintea se lenevește, intră într-o stare vecină cu somnul cel lung. Mintea are nevoie de provocări permanente pentru a ne surprinde și pe noi. Mintea urăște siguranța pentru că asta e curată pușcărie pentru ea. Odată chiar m-a amenințat. Dacă aleg siguranța îmi voi pierde libertatea.

Atunci ce să fac? Mintea, de care sunt dependent, îmi dă ultimatum. Îmi cere să aleg între siguranță și libertate. La drept vorbind libertatea e un vis frumos. Ce bine te simți când ai libertatea de a alege ce să faci în viață, libertatea de a intra sau a te retrage din jocul vieții atunci când vrei tu și nu atunci când îți dictează alții. Libertatea înseamnă să faci totul cu mâinile tale și să nu dai socoteală pentru eșecurile sau succesele tale. Libertatea înseamnă să ai puterea de a schimba lucruri care până atunci păreau încremenite în trecut, deoarece ații au încercat și nu au reușit. Libertatea înseamnă puterea de a spune cu voce tare ceea ce nu ai îndrăzni dacă ai alege siguranța.

Și cum în viață ai nevoie de mici impulsuri pentru a trece dincolo de limitele pe care le cunoști și între care te simți în siguranță, eu aleg libertatea și nu de frica minții, ci pentru că fără minte aș fi doar un număr într-un șir, o plantă într-o seră sau o vietate într-o fermă. E momentul  libertății! Cu siguranță!

Anunțuri

3 gânduri despre “Ce-i de făcut?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s