O țară cât o eprubetă

La începutul acestei săptămâni s-au întors în țară delegațiile de olimpici români care au participat la concursurile internaționale. Toate, dar absolut toate, indiferent de disciplină, s-au întors încărcate de medalii. Informația a fost tratată ca fapt divers de către televiziunile noastre comerciale. Toate, dar absolut toate, au dat seara un scurt reportaj despre cele întâmplate. Ați crede că acest lucru a fost suficient ca tot românul să știe și să se mândrească. Nu a fost așa deoarece informația a fost dată după un calup consistent de jumătate de oră de nunți mondene, accidente rutiere și aviatice, crime și incendii. Au vrut să se asigure că nimeni nu o va remarca.

După o jumătate de oră, obosiți de tornada de mediocrități care ne-a excitat nervos până aproape de leșin, mai ia de înghite o știre despre niște români care au cucerit lumea. Pentru televiziunile noastre lumea se termină la granițele României. Tot ce se întâmplă dincolo e interesant doar dacă se referă la bârfele și cancanurile altora. Trăim într-o eprubetă și credem că tot ce putem cuprinde între pereții ei reprezintă întregul univers.

La prima vedere televiziunile par demne de laudă. Dar ele știu foarte bine cum să transforme o știre importantă într-una de duzină, scufundând-o în oceanul de știri despre nimicul autohton. Dacă peste 20 de ani ne vom întreba ce s-a ales de evenimentele petrecute în 2014, vom vedea că viața vedetelor de mucava, atât de popularizate, nu ne-a influențat deloc destinul și că acei ochelariști timizi și deșirați ocupă posturi cheie în întreaga lume, dincolo de pereții eprubetei, marcându-ne în mod radical existența.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s