Nimic nou sub soare

Am remarcat că articolul referitor la evenimentul petrecut în benzinărie a produs ceva valuri. Sincer vorbind acest lucru mă surprinde într-o oarecare măsură. Am auzit tot felul de reacții, aproape toate susținând necesitatea de a curma violența la care sunt supuse femeile în cel mai scurt timp.

După părerea mea trei sunt cauzele care fac ca tratarea femeii ca un obiect să perpetueze de veacuri: nivelul de educație, nivelul de bunăstare materială și mentalitatea. Ținând cont de acest lucru eu mă îndoiesc că vom reduce numărul femeilor maltratate de către jumătățile lor, bărbații, în următorii 30 de ani. Să mă explic de ce.

La noi în țară nivelul de educație este unul scăzut, chiar foarte scăzut. Asta se vede atât din rezultatele de la Bac, cât și din nivelul general de cunoștințe (aka cultură generală) pe care îl au actualele generații. Situația nu are șanse să se schimbe în perioada următoare datorită salariilor foarte modeste din sistem. Din acest motiv oamenii cei mai valoroși, mai bine pregătiți, fug din/de învățământ, în sistem rămânând doar cei care nu au nicio șansă în altă parte sau cei extrem de dedicați, dar care sunt foarte puțini. În aceste condiții imaginați-vă de ce educație vor beneficia generațiile viitoare.

A doua cauză, la fel de gravă, e cea legată de nivelul de bunăstare. Nu trebuie să fii mare sociolog ca să-ți dai seama că românii au condiții grele de viață în propria lor țară și probleme materiale pe care mulți dintre ei nu și le pot rezolva. Altfel nu ar fi plecat milioane de români în Vest ca să șteargă la fund bătrâni sau să muncească pe salarii de mizerie în slujbele refuzate de către occidentali.

O altă cauză e mentalitatea, poate cea mai afurisită. Violența se perpetuează datorită logicii după care se guvernează o mare parte din populație, care alocă femeii un rol foarte precis, dar cu siguranță inferior bărbatului. Un bărbat când își înșală femeia e un macho, o femeie când o face e o curvă. Mai contează și experiența familială. Băiatul care vede cum tatăl său își umple de sânge nevasta este tentat să facă la fel cu viitoarea lui prietenă/iubită/nevastă. Exemplele pot continua din păcate.

Toate aceste trei cauze se hrănesc una pe alta, se potențează. Nu poți să rezolvi problema violenței fără să te ocupi în același timp de ridicarea nivelului general de educație, de ridicarea nivelului de bunăstare și de schimbarea mentalității oamenilor. Dar asta presupune timp, chiar foarte mult timp, de ordinul zecilor de ani. Cine crede că prin acțiuni hei-rupiste, de genul ONG-urilor, va rezolva această problemă în România se înșală amarnic. Un ONG poate rezolva un caz punctual, dar asta nu înseamnă că a rezolvat cele 3 cauze scoase în evidență de mine. Mai vorbim peste vreo 30 de ani.

Reclame

2 gânduri despre “Nimic nou sub soare

  1. Ar fi multe de spus pe subiect, adaug doar faptul ca degeaba s-au dat legi in ultimii ani care ajuta femeia in astfel de situatii, lipseste esentialul, suportul social, material, de care are nevoie atunci cand se hotaraste sa rupa relatia disfunctionala .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s