Poate că Franța…

N-am fost niciodată francofil și cu atât mai puțin francofon. Mai mult decât atât nu mai știu o boabă din limba „r”-urilor bine condimentate, deși în gimnazială puteam să port o conversație cât de cât inteligibilă. Dar acei ani au trecut și despre franceză nu mai știu nimic. Nu am habar pe unde am rătăcit-o.

Mă leg de acest subiect pentru că mi-am dat seama de ceva foarte important. Dacă nu exista Franța nu ar exista acum România și asta pentru că Napoleon al 3 – lea a susținut de unul singur Unirea Principatelor în 1859. Fără Franța între Carpați și Prut s-ar fi vorbit acum aceeași limbă slavizată ca în Basarabia, Bulgaria s-ar fi întins până la Carpați, iar Ardealul nu ar fi fost decât parte din Ungaria Mare. Fără Franța românii ar fi fost kurzii Europei, care sunt împărțiți în 3 state: Turcia, Irak și Iran.

Fără Franța nu s-ar fi făcut Unirea din 1918. Spun asta deoarece în Primul Război Mondial românii s-au comportat așa cum știu ei de milenii, au început războiul alături de Franța, apoi, când au simțit că o iau pe coajă, s-au predat Germaniei, pentru ca la final, văzând ca nemții ies învinși, să revină în tabăra condusă de Franța. Suntem prima țară din istorie care deși a pierdut un război a câștigat teritorii. Mare răbdare trebuie să fi avut Franța cu noi.

Fără Franța nu ar fi existat elita politică românească din secolul 19, deoarece mulți fii de boieri au urmat școli înalte la Paris. Fără Franța am fi rămas un popor oriental, curs schimbat tot de către fiii de boieri care au studiat la Paris. Odată întorși acasă fiii de boieri au dat semnalul schimbării la față a societății românești aflată în faza sa de început.

Acestea sunt pentru mine motive suficiente pentru ca astăzi, când Franța sărbătorește doua secole și un sfert de la Revoluția Franceză, să-i aprind o lumânare la biserică. La vii desigur. Vive la France!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s