Cum săpăm? Mic tratat util în orice situație

Trec peste definiția din dicționar și mă concentrez pe semnificația pe care o are acest cuvânt în viața de zi cu zi. În primul rând de ce săpăm? Facem acest lucru atunci când ne simțim amenințați de cineva că ne-ar putea lua locul. Dacă această activitate este practicată des, exista riscul să săpăm pe toată lumea. Va crea o stare de dependență și-i vom privi pe cei din jur din această perspectivă: mă amenință sau nu mă amenință. Cu alte cuvinte dilema hamletiană ne va măcina întreaga viață.

Odată decisă persoana care trebuie săpată trebuie elaborată și strategia care să ducă la îndeplinirea obiectivului și anume eliminarea concurentului real sau închipuit. Metodele sunt multe, de aceea punerea lor în aplicare presupune o anume dexteritate pentru ca individul aflat în cătarea noastră să nu ne dibuie intențiile.

Pentru a putea săpa pe cineva e musai să te dai prietenos, să sari imediat în ajutor, indiferent dacă e cazul sau nu, pentru a adormi vigilența victimei. Astfel cadrul creat, săparea propriu-zisă este floare la ureche, totul e să nu ne pierdem cu firea și să ne trădeze nerăbdarea intențiile pidosnice.

Și acum săparea propriu-zisă. Îi spunem cât de greu ne este nouă, cât de mult ne-a luat până cănd am atins o anume performanță. Îi spunem că nimeni nu va avea răbdare cu el și ca urmare să nu-și facă mari iluzii. Îl avertizăm să nu se bizuie pe sprijinul celorlați deoarece toți sunt niște închipuiți de prima mână. Îi zugrăvim pe șefi într-o lumină cât mai obscură încât să priceapă că nu se pot baza pe ajutorul lor. Îi dăm sfaturi care presupun un efort mare din partea lui astfel încât să-l epuizeze într-un timp cât mai scurt.

Odată sămânța aruncată e o chestiune de timp până când aceasta va prinde în solul fertil al îndoielii. Nu peste multă vreme, adică la primele greutăți, presupusul nostru concurent se va gândi la cele spuse de noi. Încrederea în el se va duce pe apa sâmbetei, așa cum s-au dus banii investiți la Caritas sau la FNI. În scurtă vreme dușmanul nostru nu va mai fi în stare să-și rezolve problemele și va abandona la prima adiere de vânt. Pentru a ne asigura de succesul deplin al acțiunii noastre este indicat să păstrăm legătura cu victima, așa cum șarpele își hipnotizează șoarecele înainte să-l înghită.

După ce ne atingem scopul trâmbițăm peste tot regretul nostru pentru eșecul colegului, asta pentru a pregăti terenul pentru următoarea victimă. S-ar putea chiar să ne dea o lacrimă și nu vom ști niciodată dacă e o lacrimă de regret sau de fericire. Oameni suntem și noi, ce dracu!

Anunțuri

3 gânduri despre “Cum săpăm? Mic tratat util în orice situație

  1. Strategie in toooata regula!!-unii au un talent natural si innascut pentru a face asta…De!-fiecare cu talentul lui!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s