De ce solicităm autografe

Uite că la întrebarea asta nu am nici un răspuns. De ce o facem? Văd mulți oameni care se îmbulzesc să aibă semnătura, pardon, mâzgâlitura unei vedete de moment (fotbalist, tenisman, cântăreț în vreo trupă bine marketizată, fătucă postsiliconată umflată bine de ziarele de cancan).

Oare ce-i scrie vedeta noastră să merite să păstreze apoi o viață dedicația? Nu ar fi greu de descifrat dacă stai și asculți ce inepții debitează furnizorii de semnături la comandă atunci când deschid gura. Și, slavă Domnului, au atâtea ocazii să deschidă gura, de ai crede ca participă la vreo dezbatere parlamentară. Dar nu spun nimic. Absolut nimic! Sunt la fel plați ca o scândură bine geluită.

Toată cultura vedetelor se rezumă la ce se poartă, cine poartă, până la ce oră se poartă și cine o dezbracă de ceea ce se poartă. Pe bune? Ăsta e motiv suficient pentru a-i imortaliza scrisul anacronic?

Îmi și imaginez cum autografele sunt păstrate cu grijă în niște clasoare asemănătoare cu cele în care se pun timbrele. Cred că sunt puse pe căprării în funcție de vedeta furnizoare, de locul obținerii neprețuitului trofeu olograf sau de popularitatea minunatului scriitor de ocazie. Dacă stau și mă gândesc că popularitatea vedetelor de mai sus este trecătoare precum viața muștelor, îmi dau seama cât rezistă la colecționarii de autografe dedicațiile lor plate.

Dar de ce nu se înghesuie nimeni în jurul unei persoane care a făcut ceva cu adevărat important în viață? Nu văd pe nimeni în jurul olimpicilor de la matematică sau fizică atunci când se întorc plini de medalii de la concursurile mondiale. Pe aeroport nici țipenie de ziarist care să popularizeze excepționala realizare. Și al naibii să fiu dacă olimpicii nu ar face dedicații pe care să le ții minte o viață și mai mult decât atât rândurile scrise de ei să-ți influențeze cu adevărat viața. Dar știu de ce colecționarii de autografe nu se înghesuie în jurul olimpicilor. Dedicațiile pe care le-ar plini ar fi memorabile și atunci nu ar mai avea niciun rost să le colecționeze pentru că oricum nu le vor uita.

Reclame

5 gânduri despre “De ce solicităm autografe

  1. Trăim într-o societate care promovează mai degrabă non-valorile, pentru că ele se consumă,…. iar consumatorii sunt aidoma celor promovați, non-valori. Cu siguranță nu pentru asta am făcut revoluție în ’89…. dar au avut grijă oportuniștii, profitorii, lacomii, hoții să strice tot….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s