De ce iubim America

Habar nu am de ce iubesc românii America. Am remarcat în schimb cum se comportă în general românii când intră în contact cu alte popoare. Suntem poporul cel mai dornic să ne integrăm într-o comunitate atunci când emigrăm. Atât de mult ne dorim să fim considerați de-ai locului încât uităm subit propria noastră limbă.

Mă uit cu o anumită curiozitate la românii noștri care lucrează în Spania sau în Italia și ascult atent noua limbă română pe care o vorbesc, puternic împănată cu vorbe din acele limbi, cuvinte învățate mai mult după ureche. Sunt surprins când întâlnesc americani cu nume pur românești și care nu știu o boabă din limba noastră și asta pentru că părinții și bunicii lor au crezut că dacă îi învață doar engleza vor termina cu greaua moștenire românească.

Am avut un coleg la facultate, venit din Basarabia, care mi-a mărturisit că a învățat limba română (moldovenească, așa cum o numesc ei) abia în clasa a 5 – a, deși ambii părinți erau moldoveni. Ba mai mult decât atât ambii erau medici la un spital din Chișinău.

Dar de ce mă mai mir, când însuși Regele Mihai nu și-a învățat fiicele limba română. A făcut-o, totuși, după 1989, când a mirosit posibilitatea de a pune mâna pe un jilț numit România.

Mai am un exemplu, cel al neamțului nostru din Arad, baronul Neumann, patronul uzinelor textile din localitate. Acesta venea zilnic la muncă în costum și pălărie, într-o mașină scumpă. În 1948 comuniștii noștri i-au luat tot (uzinele, casele, mașinile, banii etc), dar pentru că baronul era foarte priceput, l-au lăsat la conducerea uzinelor. Și cum nu mai avea mașină, baronul Neumann venea la muncă în costum și pălărie, pedalând o bicicletă. De aici se trage concluzia că boierul (baronul Neumann) e boier și la budă și la pușcărie. Poate ar trebui să învățăm și noi de la acest baron să fim români în orice situație.

Reclame

2 gânduri despre “De ce iubim America

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s