The Grand Budapest Hotel

Sunt atâtea filme în ziua de azi încât nici nu mai știi la care să te uiți. La un moment dat te simți ca măgarul lui Nastratin Hogea între două căpițe de fân. Există pericolul să nu mai vezi niciun film până nu reușești tu să te decizi pe care să-l vezi. Și totuși, după ceva timp, m-am hotărât. Am văzut „The Grand Budapest Hotel”. Și nici nu am regretat! Zău așa!

În sfârșit am râs pe săturate. În sfârșit acțiunea bine condimentată mi-a ținut atenția trează timp de 100 de minute. Nici nu mi-am dat seama când a trecut atâta bănet de timp. De obicei, cam după o jumătate de oră încep să mă uit ba la ceas, ba la telefon, exasperând audiența selectă din sală. Apropo de asta, nu știu cum se face, dar mereu mă nimeresc lângă un cuplu semicopt. De ce semicopt? Pentru că el e bine trecut de orice vârstă, iar ea e undeva la limita între 18 ani și plantă agățătoare. Spun asta deoarece piciorul ei stâng se poziționează peste pulpanele lui.

Dar să revin la film. Eroul principal este Ralph Fiennes, care reușește să mai facă un rol mare. Era și cazul. Ultimul film bun al lui fost „The English Patient”. Și de atunci au trecut 18 ani. Oare ce-o fi făcut între timp? Aha! Doar filme în care și-a expus cu talent de marketing chipul drag femeilor. Nici în „The Grand Budapest Hotel” nu se dezminte. Joacă rolul unui administrator de hotel de lux, cu lipici maxim, aproape prenadez, la femei de vârste biblice, dar cu oportunități nelimitate de eficientizare a câștigului. Sincer vorbind rolul i-a venit mănușă. Avea deja experiența relațiilor cu femeile din celelalte enșpe filme de dragoste în care a apărut până acum. Diferența a făcut-o acum prin faptul că a și jucat și a jucat bine, chiar foarte bine.

Willem Defoe joacă eroul negativ, omul de care fuge Ralph cu diferite viteze, până spre finalul filmului. Pe Willem îl știm din același „The English Patient”, în care încarna un justițiar metodic din al doilea război mondial, dar și din monetarul “Spiderman”, unde l-am urât din suflet, pentru că-i dorea răul pudicului și inocentului “Spidy”. Și pe Willem Defoe l-a prins acest rol, de psihopat apărător al valorilor moral-materiale ale unei babe descreierate, care i-a lăsat administratorului de hotel, pentru bune servicii, desigur, moștenire un tablou foarte valoros. Dorind pedepsirea exemplară a cocotei hotelier-masculine, Willem înșiră un număr neprecizat de către mine de cadavre, demonstrând încă o dată că scopul ignobil scuză întotdeauna mijloacele materiale puse în mișcare.

Pe toată durata filmului am auzit vocea lui Jude Low, acest Morgan Freeman junior al filmelor povestite cu talent pentru adulți. Nu e pentru prima dată când Jude își folosește vocea radiofonică. A mai făcut-o și în “Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events”. A fost convingător, așa cum a mai făcut-o și în capodopera viețui lui „Alfie”, acolo unde cucerea pe bandă rulantă doar femei frumoase, în timp ce aici ne-a cucerit nouă metodic atenția.

Cam atât despre „The Grand Budapest Hotel”. Mergeți la film. Cine se așteaptă să-l vadă în acest film pe Harry Potter, ca personaj principal în “Stăpânul inelelor” îi recomand să stea acasă. „The Grand Budapest Hotel” nu satisface nicio nevoie, ci doar îți pune mintea la contribuție. Vizionare plăcută!

Reclame

7 gânduri despre “The Grand Budapest Hotel

  1. Daca as fi magarul lui Hogea cred ca as alege cealalta capitza de fan.. nu ma da pe spate genul asta de umor.. iar din punct de vedere regizoral, singurul scop al scenariului pare a fi de a transmite niste mesaje politice.. de care iar sunt cam satul.. dar probabil ca magarul ar fi zis asa indiferent de capitza aleasa.. 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s