Sezonul nunților

Suntem la începutul lunii iulie 1960, moment important când unii dau Bacul. În mare știm ce fac tinerii din ziua de azi după absolvire, dar nu e subiectul articolului nostru. Haideți să ne imaginăm că suntem la un liceu oarecare din Cluj-Napoca. Hai să fie Andrei Șaguna. Oare ce făceau atunci tinerii după absolvire? Trebuie să știți că în liceu sunt multe fete care abia așteaptă să ia Bacul. Cele mai multe dintre ele doresc să se mute la casele lor. Nu mai vor să se întoarcă în satul de baștină. Dar pentru asta ar trebui să se mărite cât mai repede. Marea problemă este că, în cei 4 ani de liceu, pedagogul a fost foarte strict cu ele. Nu puteau primi vizita vreunui băiat și rareori puteau ieși în oraș. De obicei viața lor se consuma între sala de clasă și internat. Cât era ziulica de lungă ele învățau.

Cele mai norocoase dintre fete corespondau cu vreun tânăr pe care l-au cunoscut la un ceai dansant, din acela care se organiza o dată la câteva luni. Cam asta era toată experiența lor cu băieții. Poate erau câteva care ajunseseră să cunoască mai bine vreun băiat, dar ar fi devenit rușinea liceului dacă ar fi povestit.

Și iată că vine și momentul mult așteptat al absolvirii. Cele mai multe dintre ele așteaptă acest moment cu foarte mare emoție. Nu cunosc nici un băiat, nu au corespondat cu niciunul, ce să mai vorbim de mai mult decât atât. Dar fetele noastre sunt foarte hotărâte să nu se mai întoarcă la țară. Asta le motivează cel mai tare. Cu orice preț ele vor rămâne la oraș. Presimțind dorința fetelor, pedagogul iese în curtea liceului cu un pistol în mână. Îl îndreaptă spre cer, trage un singur foc și zice: „Declar deschis sezonul nunților!”

Nici una nici două fetele noastre se reped cu capul înainte și acceptă prima propunere venită de la băieți. Una câte una se mărită și rămân în oraș. În mai puțin de 6 luni toate devin femei, pardon, doamne în toată regula. Aventura lor urbană de abia acum începe. Cei 4 ani de internat par parfum față de ce au de înfruntat în noua lor viață de doamne respectabile. Bărbați au vrut, de bărbați au parte. Vai de mama lor! Atât de marcate sunt de noul statut social încât vor avea grijă ca odraslele lor să nu facă aceeași greșeală, să se căsătorească fără să-și cunoască dinainte bărbații.

Suntem la începutul lunii iulie 2014, moment important când unii dau Bacul…

Reclame

2 gânduri despre “Sezonul nunților

  1. imi plac absolventele de azi ce au invatat lectia de viata a mamelor. Ele stiu ca viata de femeie inseamna mai mult decat sa astepti cu ciorba calda, un sot . 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s