Răutate

Mi-a fost dat să aud de multe ori cuvântul „răutate” în foarte multe contexte (con-texturi?) și cu aceeași semnificație, de om care nu are milă de sensibilitățile, vulnerabilitățile semenilor săi. Sunt sigur că viața noastră ar fi mai frumoasă dacă acești indivizi certați cu bunele maniere nu ar lua peste picior micile și nevinovatele noastre slăbiciuni. Oare așa sa fie? Pentru lămurirea speței voi da cîteva exemple edificatoare.

Despre cineva care întârzie la o întâlnire: „Boierul tot boier. Vine când vrea el și îi lasă pe pălmași să aștepte”.  Concluzia: „Răutate.”

Despre cineva care a luat în greutate: „Și tu când ai avut timp să crești în halul ăsta?” Concluzia: „Răutate.”

Despre cineva care se îmbolnăvește taman când trebuie să ducă la bun sfârșit un angajament: „N-ai mai văzut atâta sensibilitate. Responsabililățile o îmbolnăvesc subit.” Concluzia: „Răutate.”

Despre cineva care se plânge permanent că nu-și găsește sufletul pereche, dar zboară mereu din floare în floare: „Biata fată! Nimeni nu o întelege! Ochi alunecoși, inimă zburdalnică, suflet de vioară! Bărbații e porci!” Concluzia: „Răutate.”

Despre cineva care trage niște sfori pentru o viață (în 99% din cazuri, personală) mai bună: „Ar trebui să luăm exemplu de la el. Nimeni nu-l lasă indiferent. Asta da dovadă de altruism. Ne cultivă pe toți în speranța că va avea ce recolta mai târziu.” Concluzia: „Răutate.”

Despre cineva care arată bine, dar nu vrea să iasă în evidență: „Dacă stai la umbră asta nu înseamnă că nu o sa fii remarcată. Plantele cresc mai bine pe întuneric.” Concluzia: „Răutate.”

Despre cineva care se îmbracă strident pentru a atrage atenția: „Felicitări! Nu știam că te-ai angajat la circ.” Concluzia: „Răutate.”

Și ar mai fi și alte exemple, dar mă opresc aici pentru că simt mânia cum ar putea crește. Serios acum, asta e dovadă de răutate? Eu l-as numi un spirit al observației bine dezvoltat, împletit cu abilități de comunicare aflate în plenitudinea forțelor. Dacă n-am mai încerca să ne justificăm neîmplinirile prin scuze străvezii, nu ne-am mai bucura de observații mai mult sau mai puțin acide. Mai pe șleau spus atunci când bați câmpii cu grație s-ar putea ca unii să remarce și să contribuie la PR-ul tău, dar nu așa cum ți-ai dori tu. Am zis! 😀

8 gânduri despre “Răutate

  1. Dale Carnegie a spus pe undeva: daca nu poti spune nimic de bine despre cineva, e mai bine sa taci. Deci da, este rautate…

  2. Ca esti un slugarnic, am inteles, n-ai nevoie de coloana verticala, ita vreme seful doarme si poti sa-i tragi linistit presul de sub… cap! Ca esti un invidios, am inteles-o si pe asta, deh, natura umana este asa bat-o vina, ne baga un simbure de invidie sub piele numai ca sa nu ne lase sa dormim si noi linistiti… Dar ca esti si un RAUTACIOS… Pe asta zau, ca nu mai pot s-o inteleg 😀

  3. Adica ce? Nu iti ajungeau primele doua?! Te pomenesti acu’ ca ne vei spune ca vrei sa ajungi si Presedintele Romaniai!!! 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s