Raia

Intrase ca o furtună în casă. Și măcar dacă era casa ei. Ea se simțea bine oriunde. Stătea puțin peste tot, dar lăsa în urma ei liniștea împricinaților total răvășită. Și-a așezat valiza într-un colț și a și început ancheta. Ne judeca aspru și în regim de urgență. Cine nu o cunoștea ar fi crezut că ea este stăpâna casei și nu un musafir care ne călca pragul destul de des. Așa era ea, Raia, iar noi nu ne supăram deloc. Ba din contra, pe fețele noastre se putea citi o curiozitate nedisimulată. Era atât de naturală încât noi ceilalți păream niște studenți picați la actorie cu note minore.

De ce venea ea așa de des la noi nu știu. Oricum nu-și anunța vizitele, doar o vedeam proțăpită în dreptul ușii cu geamantanul ei imens. Nu se sinchisea dacă erau persoane străine în casă. Ea venise și toți ceilalți trebuiau să se conformeze. Renunțam pe dată la tot ceea ce făceam atunci astfel încât până și cel mai nesimțit vizitator se simțea în plus și își lua tălpășița.  De abia apoi Raia se schimba pe dată. Începea să zâmbească și să scoată diverse cadouri pentru noi, copiii. Știam că așa se va întâmpla și poate de asta ne abandonam prietenii pe dată. Intram instant într-un fel de transă de care nu ne mai săturam.

Apoi se așeza pe un fotoliu și începea să sudeze țigările ei cu filtru și să-și bea tacticoasă cafeluța. Ne înecam cu toții în rotocoalele gri, dar nu ne dam bătuți. Rămâneam lângă ea așteptând  continuarea spectacolului. Ceșcuța consumată era întoarsă cu fundul în sus și, până la uscarea ei, Raia scotea un pachet de cărți. Nu era vizită de la Dumnezeu în care Raia nu să nu-și etaleze cărțile. Acum dacă stau bine și mă gândesc nu știu dacă era vorba de etalarea cărților sau a ei însăși. Feblețea Raiei erau copiii și de aceea se concentra pe viitorul nostru. Nu mai știu ce ne-a prezis, dar țin minte  că ne prevedea la toți un viitor măreț, înconjurați de oameni mari și cu obligatoria damă de pică, la drum de seară, în așternut. Și de fiecare dată noi râdeam cu gura până la urechi. Nu știam noi unde duce acel drum de seară, știam doar unde duc toate drumurile noastre zilnice, spre școală și înapoi. Fiind mici, noi circulam mai mult ziua, de aceea ne minunam că există și un drum de seară. Dar o credeam că nu aveam încotro. Despre dama de pică nu aveam nicio informație, Nu cunoșteam nicio damă la școală și nici nu știam ce înseamnă de pică.

Cafeaua era un deliciu. Bine, nu pentru noi ci pentru Raia. O consuma cu mare atenție și, după ce se usca zațul, începea nebunia. Spunea câte în lună și stele. Vorbea mai mult despre trecut decât despre viitorul ei. Aveai senzația că nechezolul nu era decât un pretext să ne spună pe unde a mai fost, ce anume a mai făcut. Eram însă doar tare mirați de ce în cafeluța ei nu se vedea niciun valet de ghindă, niciun drum de seară care să ducă spre vreun așternut extra apretat. Azi așa, mâine așa, până într-o zi când eu mi-am luat inima în dinți și am abordat problema frontal, în spirit de școlar corigent la materiile de bază. Bine, bine, noi cu dama de pică, la drum de seară, la așternut, dar matele nimic? Acum că am învățat în sfârșit toate cărțile și toate zațurile, vrem să știm și noi cum de nu îți cade niciodată valetul de ghindă. M-a privit mohorâtă de am simțit că îngheață sângele în mine și, tacticoasă, și-a mai aprins o țigară cu filtru. Mutule, o dată ai vorbit și tu și știu că ai pus punctul pe I. Să știi și tu de la mine, mucosule, că valetul de ghindă a fugit la drum de seară cu tot cu așternut. Acum îi e frică să dea ochii cu mine, de aia nu apare nici în ceașcă și nici în cărți, anafura mamei lui! Apoi, îndreptându-și privirea spre ai mei, a continuat: să aveți grijă cu prâslea că e periculos rău. Nu-l văd bine. Va ajunge mare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s