Moș Ion Roată și The Guardian

Moș Ion Roată tocmai primise acasă, cu poștalionul de seară, The Guardian. Era dornic să afle care mai este cotația porumbului la Bursa de la Londra. Anul acesta avusese o recoltă record și dorea să o trimită cu șlepul, pe Siret, până în port, la Galați. Spera să ia un preț bun. În primăvară citise în The Guardian cum că în Anglia și în fostele colonii se resimțea lipsa porumbului atât furajer cât și pentru populație. A deschis ca de obicei ziarul londonez la pagina 5. A rămas surprins. Nici gând de vreo cotație a porumbului. Măcar de ar fi fost cotația gazului lampant, așa ar fi știut dacă ar fi stat nopțile să pună la punct arhiva sa voluminoasă despre succesiunea anilor de secetă și a anilor ploioși în partea sa de Moldovă. Cum spuneam, nici gând de vreo cotație. Moșul a închis ziarul și a scrâșnit printre dinți: Bullshit!

Nu a avut încotro și s-a văzut nevoit să se îndrepte spre casa boierului. Era nerăbdător să știe ce va face cu porumbul său în exces. Boierul stătea ca de obicei proțăpit pe divan, în curtea largă. Tocmai venise de la Londra, unde își făcuse, la cei mai mari croitori de pe Oxford Street, costume chic, asa cum numai un dandy londonez putea avea. Era marele răcnet al modei în desfundata Moldovă. Am uitat să spun că era o toamnă ploioasă și rece ceea ce îi dădea boierului senzația plăcută că încă se află în perfidul Albion și nu pe o ulicioară medievală din principatul dunărean greu încercat de cizma rusă și șalvarul turcesc. Dar să revenim la povestea noastră. Moș Ion Roată dădu cu ochii de boierul nostru (pardon, al lui) care nu-și mai încăpea la propriu și la figurat în costumele sale englezești. La propriu pentru că și le comandase cu două numere mai mici. Dorea să mai dea jos din pântecul lăsat după moda turcească și cea muscălească. Acum, că soarele pentru toți românii de la Londra răsare, e musai ca și boierul nostru să-și pună organismul la muncă. Destul a mâncat baclavale, ciulamale, musacale, sarmale și alte ale. A venit vremea să treacă la un regim evropinesc.

„Bună ziua, cinstite boierule!”, îi spuse Moș Ion Roată. Boierul, ca scos din transă glăsuiește: „Are you govoriș to me? Ăăăă!” Se corectă repede „…Talking to me?” Se vede treaba ca trecerea asta așa bruscă de la o adunătură (răsăriteană) la o cultură (apuseană) încă îl punea pe boier în dificultate. Dar nu era el omul care să cedeze așa ușor. „Moșule, ce-i cu tine prin curtea mea? Ți-ai pus la punct arhiva? Parcă așa ne-a fost vorba. Vei deveni un arhivar de elită, chit ca vei fi singurul din țărișoara noastră. Să vii să stăm  de vorbă când putem estima cum va fi vremea la anul și în cei ce vor veni. Știi prea bine că am venit cu acareturi evropinești care să-mi mărească producția de cereale. Spune repede că nu am de pierdut vremea cu matale.”

„Boierule! Sunt total surprins! Nu am mai găsit cotația cerealelor în The Guardian și mă gândeam că dumneata, care ai stat atâta în Anglia, mi-ai putea împrumuta ultimul număr din Financial Times.” Siderat boierul se ridică și îl scuipă în față pe moșul nostru. „Cum?! Ești nebun?! Ce Financial Times?! Îți bați joc de mine?! Crezi că în Anglia apar toate porcăriile?! Dispari din fața mea, țăran necugetat!”

Ajuns acasă, mai mult de-o lună moșul nostru se perpeli și nu înțelesese de ce l-a scuipat boierul. Sărmanul Mos Ion Roată, el nu știa că nu e bine s-o iei înaintea timpurilor pe care le trăiești. De unde să știe el ca Financial Times avea să apară abia peste 30 de ani. De unde să știe el ca lumea nu se schimbă în ritmul dorit de el? Halal țară! Halal boier! Abătut și trist moșul plecă spre coteț să se intereseze de prognoza meteo de la meteorologul de serviciu. Doar porcul îi mai putea spune cum va fi vremea la iarnă, în funcție de paiul luat sau nu în gură, deoarece boierul retrograd îi banase accesul spre site-ul acuș vremea, pardon, accuweather.

Un gând despre “Moș Ion Roată și The Guardian

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s